Najprostszy przepis na ciasto z rabarbarem. Przepyszny placek do niedzielnej kawy

Co roku czekam z niecierpliwością na sezonowe owoce i warzywa. Szparagi, truskawki, maliny, czereśnie, jagody czy rabarbar to coś, na co czekam z utęsknieniem. A kiedy już w sklepach są te sezonowe przysmaki, wykorzystuję je na maksa do przygotowywania obiadów, deserów czy przetworów. Ze szparagów robię przepyszną zupę – krem z serem pleśniowym, z jagód, truskawek i czereśni przetwory na zimę, a z rabarbaru kompoty i ciasta. W zeszłym roku polecałam na blogu ciasto z rabarbarem i jabłkami oraz kompot, a dziś polecę ci wspaniały przepis na najprostszy na świecie placek z rabarbarem do niedzielnej kawy.

Najprostsze na świecie ciasto z rabarbarem

Najbardziej w kuchni cenię sobie prostotę i szybkość w przygotowywaniu dań. Kiedy nachodzi mnie wena na pieczenie, cieszę się gdy mam wszystkie składniki pod ręką. Czasem lubię zaszaleć i przygotować coś bardziej skomplikowanego, co wymaga specjalnych, niszowych składników, ale to wymaga dłuższych przygotowań. Dziś naszła mnie ochota na placek z rabarbarem. Niedziela niehandlowa, więc ciężko o zrobienie zakupów. Otworzyłam szafki i lodówkę, i przejrzałam składniki, które mam na stanie. I nawet nie wiecie jak bardzo się ucieszyłam, kiedy okazało się, że mam wszystko!, aby upiec rabarbarowy placek.

Długo się nie zastanawiałam, i tak oto powstało najprostsze,  ale jakże pyszne ciasto z rabarbarem.

 

Jak przygotować ciasto z rabarbarem?

Składniki:

  • 130 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (kupiłam w Lidlu)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (10 g)
  • szczypta soli
  • 2 łodygi rabarbaru

Akcesoria:

  • mikser
  • miska
  • łyżka
  • blacha na tartę lub tortownica
  • patyczek do szaszłyków
  • papier do pieczenia

Do miski wrzucamy po kolei wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na plastry ok pół cm. Plastry rabarbaru przekrawamy na pół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy kawałki rabarbaru w ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 40 minut. Można po 30 minutach sprawdzać ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek nie będzie oblepiony ciastem, to znak, że ciasto z rabarbarem  jest gotowe.

Placek jest przepyszny! Lekko kwaskowaty, idealny do niedzielnej herbaty lub kawy. Można go robić także z innymi owocami, np. truskawkami, jabłkami czy morelami. Na pewno będzie wybornie smakować.

Mam nadzieję, że narobiłam wam smaka na ciasto z rabarbarem i też zrobicie swoją blaszkę.

  • Na Boże ciało robiłam podobne ciasto 🙂

  • Wieki nie jadłam ciasta z rabarbarem, choć bardzo lubię. Czas najwyższy to zmienić, chyba wybiorę się na zakupy i w weekend zaserwuje ciasto rodzince 🙂

  • Patrycja Czubak

    Uwielbiam ciasto z rabarbarem, a to w dodatku wydaje się takie proste! Jest jeszcze sezon na rabarbar? 🙂

    • Tak, sezon na to warzywo (tak, tak to warzywo) dopiero się zaczął.

      • Patrycja Czubak

        Zrobię na weekend 🙂

  • Dawno nie robiłam ciasta z rabarbarem 🙂

    • Olga Dąbrowska

      Ja też nie 🙂

  • Uwielbiam ciasto z rabarbarem! Mam nadzieję, że w weekend uda mi się takie zrobić 🙂

  • Robię wg podobnego przepisu i zawsze wychodzi przepyszne 🙂

  • Wygląda smakowicie.

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Majowy dwutygodnik – co u mnie, co na blogu itp.

Na wielu blogach czytam podsumowanie miesiąca, a nawet tygodnia. Sama kilkakrotnie myślałam, aby takowe posty pisać, ale jakoś nigdy nie...

Zamknij