Jak zrobić mleko roślinne w domu? Mleko kokosowe domowej roboty

Ostatnio na jednej z grup na Facebooku ktoś pytał o domowy sposób na zrobienie mleka roślinnego i już już miałam podlinkować wpis do swojego bloga, kiedy to okazało się, że posta o mleku roślinnym nie mam. Byłam niesamowicie zdziwiona, bo dałabym sobie rękę uciąć, że wpis taki publikowałam. Skoro jednak nie ma go, to czas najwyższy, aby się pojawił.

Mleko roślinne lubię. Dodaję je do kawy, ciast czy potraw kuchni tajskiej. Nadaje potrawom nutkę oryginalności, świeżości i takiego wyrafinowanego smaku. Samo w sobie też jest dobre jako baza do musli czy mleko do kawy. Najczęściej robię mleko kokosowe, bo ma u mnie w domu najwięcej zastosowań. Kiedy rok temu rozszerzałam córce dietę, namiętnie gotowałam kaszę manną lub jaglaną na mleku kokosowym domowej roboty. Czasem zdarzy mi się zrobić mleko jaglane lub owsiane, ale zdecydowanie bardziej smakuje mi to kokosowe.

Mleko kokosowe w kartonie ze sklepu

Oczywiście można mleko roślinne kupić w sklepach bio lub marketach na dziale ze zdrową żywnością. Ale! takie mleko kupne to w 80% sama woda i stabilizatory. Tego co najlepsze jest mało, a płacimy słono (za litr nawet 10 – 15 złotych). Dlatego też wolę zrobić swoje domowe mleko kokosowe i zaraz ci powiem jak możesz to zrobić.

Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe domowej roboty jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczą wiórki kokosowe, wrzątek, dzbanek, pielucha/gaza, blender i łyżka.

Wiórki kokosowe bez siarki kupuję w Lidlu, bo tam są w dobrej cenie, bez chemicznych dodatków. Jednym słowem 100% wiórków w paczce.

Jak zrobić mleko roślinne w domu

1 szklankę wiórków wsypuję do dzbanka/miski i zalewam 2 szklankami wrzątku (mleko bardziej gęste, esencjonalne) lub 3 szklankami wrzątku (mleko rzadsze, do dalszej obróbki np do przygotowania kaszy jaglanej/manny). Mieszam i odstawiam na 8h w temperaturze pokojowej. Najlepiej zrobić mleko wieczorem, rano będzie już gotowe. Po 8 h mleko przez chwilę podgrzewam  na wolnym ogniu. Następnie blenduję aż do uzyskania gęstej masy. Jeśli robisz mleko w Thermomix ustaw 30 s/obr. 10. Przecedzam mleko przez pieluszkę lub gazę, aby oddzielić mleko od pulpy. Mleko jest gotowe, a pulpę można wykorzystać do ciasta lub domowego musli/granoli.

 

Mleko roślinne przechowuję w lodówce max 4 dni. Na wierzchu zrobi się skorupka z tłuszczu kokosowego, ale wystarczy to wymieszać i mleko ma idealną konsystencję. Świetnie smakuje dodaje do kawy albo z kaszą jaglaną.

Jestem ciekawa czy ty robisz samodzielnie mleko roślinne w domu? Jeśli znasz kogoś, komu ten przepis na mleko kokosowe może się przydać  – udostępnij lub zaproś na mój blog.

 

  • Kiedyś już je robiłam 🙂

  • Czym blendujesz te wiórki? Termomixem, czy zwykłym blenderem ręcznym?

    • Ja akurat Thermomixem ale znajoma robi blenderem o dużej mocy i tez ma super efekt.

      • Eh mój blender niestety się nie nadaje, a 3 inne już spaliłam ;P

  • A ja już znałam przepis szybciej od Ciebie i robię sama też 😀 Ale ostatnio rzadziej, bo ja i tak lubię mleko krowie, a Maja je posiłki w żłobku, więc jedynie w weekendy mleczko jako dodatek dostanie 😉

  • Nigdy nie robiłam mleka roślinnego w domu. Nie wiem nawet, jak smakuje gotowe ze sklepu.

  • Słyszałam o tym od Justyny 😉 i samą mnie w sumie kusi spróbowanie takiego mleka.

  • Jeszcze sama nie przygotowywałam, ale kiedyś miałam okazję spróbować, to była właśnie pełnia smaku. 🙂

    • Polecam! Wychodzi naprawdę dobre. Można dodawać je do letnich koktajli i drinków 🙂

  • naszebabelkowo.blogspot.com

    Robiłam kiedyś mleko kokosowe w domu – i smakowało mi zdecydowanie bardziej, niż to sklepowe 🙂

    • Ja tez tak uważam! Te sklepowe są mocno rozcieńczane wodą i mają tylko posmak kokosa czy migdałów

  • Nie robię mleka roślinnego w domu. Ale kto wie, może kiedyś.

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Fajne miejsce na spacer w Trójmieście- Wejherowo

Odkąd urodziła nam się Agatka (wrzesień 2016) co tydzień mamy z mężem inny pomysł na wspólny spacer. Jakiś czas temu...

Zamknij