Pasta do chleba z białej fasoli z czosnkiem i rozmarynem

Pisałam wam ostatnio na Fanpage Wielki Kufer o ograniczeniu mięsa. Zjadam go, a właściwie zjadłam za dużo – na śniadanie, obiad i kolację. I to praktycznie codziennie. Od jakiegoś czasu mocno ograniczyłam spożycie wędlin i mięsa na obiad. Jest mi z tym bardzo dobrze, nie czuję się ociężała czy ospała. Mam więcej energii i czuję taką lekkość. Jednocześnie nie odczuwam głodu, a tego chyba najbardziej się obawiałam. Mięso jem, ale dużo rzadziej niż kiedyś.

Ograniczenie rozpoczęłam od śniadań i kolacji. Zaczęłam jeść częściej musli i warzywne pasty. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy tylko kilka składników, blender i pasta gotowa. Dużym ich plusem jest to, że są sycące, zdrowe i wiem dokładnie co jest w składzie. A w składzie są same dobroci, zresztą zobaczcie sami!

Fasola zwyczajna jest źródłem błonnika, potasu i cynku, ale ta z puszki może zawierać dużo soli kuchennej. Warto więc, po otwarciu puszki wypłukać fasolę pod bieżącą wodą.

Wartości odżywcze fasoli białej drobnej

FASOLA BIAŁA DROBNAna 100 g
KALORIE152
CHOLESTEROL (mg)0
SÓD (mg)1,2
TŁUSZCZ OGÓŁEM (g)0,6
TŁUSZCZE NASYCONE (g)0,2
BIAŁKO (g)9
WĘGLOWODANY (g)28
BŁONNIK (g)7
CUKIER (g)brak danych

Dlaczego pasta z fasoli?

Kremowa i bardzo sycąca pasta z fasoli jest świetnym zamiennikiem wędlin czy sera na codziennej kanapce.. Urozmaici poranne śniadanie, jest super pomysłem na imprezę ze znajomymi czy szwedzki stół. Może zastąpić masło. Dodatek czosnku i rozmarynu nadają paście niepowtarzalny smak.

 

Pasta do chleba z białej fasoli – co potrzebujemy? 

  • 240 g odsączonej i przepłukanej białej fasoli z puszki (drobne ziarna)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i chwilę podsmażamy. Czosnek z cebulą powinny się delikatnie przyrumienić. Pod koniec smażenia wrzucamy na patelnię rozmaryn. Do wysokiego naczynia wrzucamy puszkę odsączonej i przepłukanej fasoli, dodajemy zawartość z patelni i 5 łyżek oliwy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak sama widzisz pasta jest banalnie prosta w wykonaniu, a koszt zakupu składników wcale nie jest wysoki. Pastą można smarować pieczywo, krakersy lub podawać jako gęsty dip do paluchów czy nachosów.

Bardzo polecam!

Dane wartości odżywczych fasoli pochodzą z książki „Kalorie, węglowodany, cholesterol. Poradnik zdrowego odżywiania w faktach i liczbach” autorstwa Marthy Schueneman

  • Akurat mam świeży rozmaryn, może wypróbuję. Uwielbiam pasty z fasoli! Ale najczęściej robię te a la smalec, wg Jadłonomii 🙂

  • Nie próbowałam jeszcze takiej pasty 🙂

  • Brzmi pysznie 😉

  • Może kiedyś spróbuję, choć nie kusi mnie robienia takiej pasty z fasoli

  • Olga Dąbrowska

    Ciekawa alternatywa dla hummusu 🙂

    • Zdecydowanie. Nawet nie wiem czy nie wypada lepiej. Rozmaryn daje takiej świeżości paście.

  • co za pyszności 🙂 uwielbiam takie pasty, szczególnie z tą zieleniną wyglądają przecudnie i zachęcają do jedzenia 🙂

  • Danuta Brzezińska

    Szkoda, że nie moge jeśc fasoli, przepis bardzo ciekawy:-)

  • Lubię i z białej i czerwonej 😉

  • Nigdy nie robiłam, ale może kiedyś się skusze. Ciekawi mnie też pasta z bobu.

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak zrobić mleko roślinne w domu? Mleko kokosowe domowej roboty

Ostatnio na jednej z grup na Facebooku ktoś pytał o domowy sposób na zrobienie mleka roślinnego i już już miałam...

Zamknij