Od początku kwietnia mamy pogodę jak na zamówienie. To niesamowite, że jest tak dużo słońca, a temperatury przekraczają 20, a nie raz 25 stopni. Jak dziś pamiętam, że w zeszłym roku na początku maja padał śnieg i był mróz -7 stopni. Kilka dni później odbył się chrzest mojej Agatki i do ostatniej chwili nie wiedziałam co jej nałożę. Ostatecznie ubrałam ją w zestaw pół letni, pół zimowy, bo pogoda była taka sobie.

Wracając do tematu wysokich temperatur, które panują aktualnie za oknem. Wychodząc z domu ważne jest, aby zabrać ze sobą czapkę, krem z filtrem i koniecznie butelkę z wodą! Podczas upalnych dni powinniśmy wypijać jeszcze więcej wody, bo łatwo o odwodnienie organizmu. Suchość w ustach i uczucie pragnienia to zła oznaka. Organizm alarmuje nas o spadku wody i często oznacza już 2% odwodnienie organizmu, więc nie warto do tego dopuszczać. 

Co najlepiej pić podczas upałów?

Woda jest smaczna i w wielu miastach można ją pić prosto z kranu. Niestety picie jej w dużych ilościach może stać się nudne i mamy wrażenie, że woda jest taka jałowa, bez smaku. Można oczywiście sięgać po wody smakowe, ale skład części z nich pozostawia wiele do życzenia. Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia! Takie smakowe wody można zrobić samodzielnie. Woda z cytryną i miętą, woda z ogórkiem i bazylią. Znasz to? Takie napoje są o wiele smaczniejsze i nie nudzą się. Ale, ale! Pójdźmy jeszcze dalej! Zróbmy dziś naturalne izotoniki z owocami – 100% natury!

Co to jest napój izotoniczny/izotonik?

Napój izotoniczny to szybko wchłaniający się płyn dedykowany sportowcom i osobom pracującym fizycznie. Uzupełnia elektrolity i minerały utracone podczas wysiłku fizycznego.

Izotoniki można przygotować samodzielnie, pamiętaj jednak, że ze względu na funkcję napoju większe znaczenie niż zawartość cukru mają ilość i proporcje elektrolitów. Napoje izotoniczne przydadzą się szczególnie w upalne dni kiedy dodatkowo uprawiamy sporty, jesteśmy na wyprawie w górach czy intensywnie pływamy w jeziorze czy morzu.

Izotonik grejpfrutowy

Składniki 1-2 porcje:

  • czerwony grejpfrut
  • 1/2 łyżeczki spiruliny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta różowej soli himalajskiej
  • szklanka wody

Wyciśnij sok z grejpfruta, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Napój jest gotowy.

Izotonik melonowy

Składniki 1-2 porcje:

  • 1/2 melona kantalup lub miodowego
  • 1/3 łyżeczki soku z limonki
  • szczypta różowej soli himalajskiej
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki spiruliny (opcjonalnie)

Obierz melona ze skóry, usuń pestki i zmiksuj z pozostałymi składnikami.

Izotonik arbuzowy

Składniki 1-2 porcje:

  • duży kawałek arbuza (ok 1/8 całego owocu)
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • listek świeżej mięty
  • szczypta różowej soli himalajskiej

Odetnij kawałek arbuza i w miarę możliwości wydłub wszystkie pestki. Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Izotonik cytrynowy

Składniki 1-2 porcje:

  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta różowej soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta chilli (opcjonalnie)
  • szklanka wody

Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.  Izotonik jest gotowy!

Do każdego z powyższych izotoników możesz dodać zamrożone w kostkach lodu owoce. Do foremki silikonowej włóż maliny, wiśnie czy kawałki truskawek. Zalej wodą i włóż na kilka godzin do zamrażarki. Izotonik zyska na smaku i wartości. Będzie też bardziej orzeźwiający.

Jak podobają ci się te przepisy? Zapewniam cię, że są bardzo smaczne i szybko stawiają na nogi.

 

(Visited 70 times, 1 visits today)