Mimo, że za oknem zima w pełni, to samo słowo „marzec” napawa mnie do działania. Od połowy lutego mam tyle energii i chęci do życia, że czasem się zastanawiam co takiego jem lub piję, co daje mi tę moc. Szukać daleko nie muszę, bo zaczęłam pić zdrowe wyciskane soki i koktajle i to one dają mi tego „kopa”. To naprawdę niesamowite budzić się rano z wielką chęcią do działania i uśmiechem od ucha do ucha. Dlatego też chcę przekazać tą dobrą energię dalej i zachęcam cię do dołączenia do tego wyzwania.

Zadanie jest bardzo proste. Kilka razy w tygodniu będę na blogu publikować wpisy z przepisami na zdrowe soki i koktajle. Twoim zadaniem jest wybrać te, które najbardziej ci podpasują pod kątem smaku i preferencji zakupowych i działać w kuchni! Przyrządzamy soki i koktajle do pierwszego dnia wiosny czyli do 21 marca. A wszystko po to by poczuć się lepiej, mieć więcej energii i by przywitać wiosnę z promienną cerą i pięknymi, zdrowymi włosami. Wiadomo, że same soki cudów od razu nie zdziałają, ale picie ich regularnie dostarczy organizmowi witamin i mikroelementów, które w połączeniu ze zdrową dietą zadziałają jak bomba na organizm. Warto się postarać i sumiennie codziennie lub co drugi dzień przygotować taki sok/koktajl. A więc sokowirówki, blendery i thermomixy w dłoń i do dzieła!

Zimowy smak

Bogactwo witaminy C wzmocni odporność, a dodatek cynamonu i imbiru rozgrzeje nas od środka w te chlodne jeszcze dni.

Składniki:

  • 2 pomarańcze

  • 1 limonka

  • 2,5 cm imbiru

  • szczypta cynamonu

  • woda (250 ml)

Cytrusy dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Wrzucamy do pojemnika/kielicha, dodajmy imbir i blendujemy. Dodajemy wodę, a po wymieszaniu posypujemy cynamonem.

Mam moc!

Doskonałe smoothie na przeziębienia i okres przesilenia. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy K i miedź. Zwalcza przeziębienie i wzmacnia odporność.

Składniki:

  • 2 pomarańcze

  • 1/2 grapefruita

  • 4 liście jarmużu

  • 2,5 cm imbiru

  • 1 łyżeczka spiruliny

  • woda (250 ml)

Cytrusy dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Pod bieżącą wodą myjemy liście jarmużu. Obieramy ze skóry imbir. Całość wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajmy wodę i spirulinę. Pijemy na zdrowie!

Cytrusowy przysmak

Kiwi i pomarańcze to doskonałe źródło witaminy C, a rukola i ogórek dodadzą napojowi smaczku. Energia na cały poranek gwarantowana!

Składniki:

  • 1 pomarańcza

  • 1 kiwi

  • 2 garście rukoli

  • 1/2 ogórka

  • sok z połówki cytryny

  • woda lub mleko roślinne ( 200 ml)

Składniki myjemy i obieramy ze skóry. Wrzucamy do blendera i miksujemy na gładkie puree. Dodajmy wodę lub mleko roślinne i delektujemy się smakiem.

Przygotowując przepisy inspirowałam się książką Zdrowe soki D. Omar

(Visited 38 times, 1 visits today)