Od jakiegoś czasu eliminuję chemię i plastik z mojego otoczenia. Kosmetyki zamieniłam na naturalną pielęgnację już kilka lat temu. Potem przyszedł czas na chemię domową (proszki, mleczka do czyszczenia, tabletki do zmywarki), a teraz jest czas na eliminację plastiku. Bardzo podoba mi się idea zero waste, a może lepiej nazwać to less waste, bo od tego lepiej zacząć na początku. W tym wpisie możesz przeczytać więcej na temat zero waste, co to jest i jak zacząć swoją przygodę z bezodpadowym życiem. 

Jako, że uwielbiam fermentowany nabiał (jogurty, kefiry, maślanki) jakiś czas temu zaczęłam poszukiwania tych produktów w szklanych bądź papierowych opakowaniach. Chcę jak najbardziej ograniczyć produkcję plastiku, więc ten surowiec zupełnie już nie wchodzi w grę. O ile jeszcze maślankę można zakupić w kartonowym pudełku (mimo, że pokrytym folią), to już zakup jogurtu czy kefiru graniczy z cudem. Znalazłam jednego zagranicznego producenta, który pakuje jogurty w szkło, ale słoik z jogurtem kosztuje około 7 zł i nie ma w ich asortymencie jogurtów naturalnych lub bez cukru. Postanowiłam w takim razie zrobić jogurt samodzielnie. Ale jak zrobić jogurt naturalny w domu – pomyślisz. Poczytałam, poszukałam, zgłębiłam wiedzę na temat kultur bakterii i oto mam. Przepis na idealnie gęsty i kremowy jogurt naturalny, który możesz zrobić samodzielnie w domu.

Przepis jest niezwykle prosty, nie potrzebujesz żadnych starterów z kulturami bakterii ani skomplikowanych urządzeń. Jedyne co potrzebne to:

Składniki:

  • 1 litr pełnotłustego mleka (3,2%), pasteryzowanego, nie UHT, o temperaturze pokojowej
  • 120 g jogurtu naturalnego 2 % (bez mleka w proszku)

Akcesoria

  • garnek
  • łyżka wazówka
  • słoiki z nakrętkami (6 słoików po 200 ml)
  • termometr kuchenny (do kupienia np tutaj)
  • koc

Jak zrobić jogurt naturalny?

Do garnka wlewamy litr mleka o temperaturze pokojowej, dodajemy jogurt i mieszamy. Włączamy kuchenkę i gotujemy mleko z jogurtem na bardzo wolnym ogniu cały czas sprawdzając temperaturę na termometrze. Podgrzewamy 4 minuty aż mleko z jogurtem osiągną 50 stopni C. Trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu ale temperatura nie może być już wyższa, ponieważ łatwo o zabicie dobroczynnych bakterii jogurtowych. Wyłączamy i szybko przelewamy mleko do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręcamy i owijamy słoiki w koc, aby zatrzymać ciepło. Trzymamy słoiki w kocu przed 8 godzin, w temperaturze pokojowej. Jogurt po tym czasie jest już gotowy i  można go schować do lodówki. 

Z powyższego przepisu wychodzi gęsty, bardzo kremowy jogurt coś w stylu jogurtu greckiego, tyle, że o mniejszej zawartości tłuszczu. 

(Visited 115 times, 1 visits today)