Co to jest oxymel (oksymel) i jak go zrobić?

Kiedy zapytałam was na Instagramie czy wiecie co to jest oxymel (oksymel) 98% z was odpowiedziało, że nie. Dlatego też spieszę z tym postem, bo oksymel to coś co każdy powinien mieć, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Oxymel (oksymel) jest opracowaną przed wiekami klasztorną miksturą na odporność organizmu. Preparaty tego typu były używane przez mnichów w przypadku przeziębienia, ale i poważnych chorób typu dżuma. W oxymelach główną rolę pełnią ocet jabłkowy, miód i składniki bakterio i wirusobójcze oraz rozgrzewające organizm.

Jak zrobić oksymel?

Wykonanie tego specyfiku jest bardzo proste, ale wymaga też czasu, aby preparat dojrzał. Warto więc już w sierpniu lub na początku września zabrać się za przygotowania, bo po pierwsze warzywniaki oferują cały wachlarz świeżych warzyw potrzebnych do oksymela, a po drugie słoik z tym lekarstwem musi dojrzewać 4 tygodnie.

Ja zabrałam się za przygotowania w październiku, więc nadal masz szansę przygotować swój słoik mocy. Sklepy wciąż oferują świeże składniki, więc warto się rozejrzeć za nimi.

Składniki na oksymel:

  • dobry ocet jabłkowy (ok 500 ml)
  • płynny miód do dosłodzenia gotowego specyfiku
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 korzeń chrzanu  ( w sezonie ogórkowym jest łatwo dostępny, poza nim bywa różnie, więc można ten składnik pominąć)
  • korzeń imbiru długości środkowego palca u dłoni
  • 3 ostre papryczki lub chilli w proszku (1 łyżka)
  • pęczek natki pietruszki
  • kurkuma (1 łyżka)
  • rozmaryn (1 łyżka)
  • szałwia (1 łyżka)
  • oregano (1 łyżka)

Przepis na Oksymel

Wszystkie świeże składniki trzeba drobno posiekać ( jedynie chrzan trzemy na tarce). W szklanym słoiku układamy warstwowo składniki do 3/4 wysokości słoja (ja rozdrabniałam składniki w Thermomix – 20 sekund, obroty 4,5) więc siłą rzeczy nie układałam warstwami, a całość przełożyłam do słoika). Następnie zalewamy octem jabłkowym, w ilości potrzebnej do przykrycia składników, a nawet 2-3 cm ponad. Słój ustawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie i od czasu do czasu mieszamy zawartość. Pilnujemy aby składniki były zawsze przykryte warstwą octu.

Po upływie miesiąca odcedzamy ocet i mieszamy go z płynnym naturalnym miodem. Ilość miodu dostosowujemy do naszych preferencji smakowych. Minimalna ilość miodu nie powinna być jednak mniejsza niż 1/3 objętości zlanego octu.

Jak stosować oksymel?

Przyjmujemy 1 łyżkę dziennie z rana – profilaktycznie. Można rozcieńczyć oksymel w letniej wodzie. Kiedy zbliża się okres zachorowań lub czujemy że coś nas bierze, trzeba zwiększyć częstotliwość do 3-5 łyżek dziennie.

Inne właściwości oksymela

Oksymel oprócz swoich uodparniających właściwości świetnie sprawdza się jako dodatek do tłustych potraw. Usprawnia trawienie, zapobiega wzdęciom. Sprawdza się także jako przyprawa do mięs. Z racji swojego „gorącego” składu,  oksymel rozgrzewa organizm od wewnątrz.

I co sądzicie o tym specyfiku? Jak wzmacniacie odporność jesienią i zimą?

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Targi Ekocuda w Gdańsku – edycja jesienna

Już za 8 dni w Gdańsku rozpocznie się istne szaleństwo zakupowe. Czekałam na ten moment od dłuższego czasu i ogromnie...

Zamknij