
Zakwas z buraków do picia i na barszcz
Buraki niegdyś kojarzone z ubóstwem znów wróciły do naszego jadłospisu i królują na polskich stołach w postaci barszczu, w sałatkach czy w sokach. Wzmacniają odporność organizmu, zapobiegają anemii i zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny w ciąży. Są dostępne cały rok i można je wykorzystywać w wielu potrawach. Jakiś czas temu na blogu publikowałam wpis z przepisem na chrupiącą pastę do chleba z burakiem , a dziś chcę wam polecić zakwas z buraków do picia i na barszcz, który z łatwością wykonacie w domu.
Zakwas, który dziś polecam można wykorzystać do ugotowania barszczu. Taka zupa na naturalnym zakwasie ma niepowtarzalny smak i zdrowotne właściwości. Śmiało można go też wypić na surowo. Dzięki temu wzmocnimy odporność, dostarczymy organizmowi sporej porcji żelaza i wyregulujemy pracę jelit.
Jak zrobić zakwas z buraków?
Składniki:
- 1 duży burak
- 1/2 łyżeczki soli kamiennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
- słoik 1 litr
- gaza + gumka recepturka
Buraka myjmy i obieramy ( w rękawicach, po burak zabarwi skórę). Kroimy w drobne paski lub plastry. Czosnek obieramy. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól. Do słoika o pojemności 1 litra wkładamy buraka, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i sól. Całość zalewamy roztworem wody z solą. Aby buraki nie wypływały na wierzch przyduszamy je widelcem. Żaden składnik nie powinien wypływać na wierzch. Słoik nie powinien być w całości wypełniony, musi być luz, aby podczas fermentacji kwas nie wykipiał. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-7 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy, a po upływie wymaganego czasu przelewamy do butelek i odstawiamy do lodówki lub piwnicy.
Jak smakuje zakwas z buraków?
Jeśli kisisz ogórku lub kapustę, to na pewno znasz ten smak. Jeśli natomiast pierwszy raz chcesz zrobić zakwas, na pewno zastanawiasz jak jak on smakuje. Zakwas z buraków ma lekko kwaskowaty smak i najprościej można go przyrównać do smaku ogórków kiszonych. Nie ma więc tu nic specyficznego, dziwnego czy nienaturalnego. Jest za to pysznie i bardzo zdrowo.
Zakwas jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wyszukanych składników. Spożywając zakwas i inne sfermentowane potrawy dostarczamy organizmom wielu cennych składników i witamin. Ulepszamy pracę jelit, wzmacniamy odporność. Dzięki temu możemy w naturalny sposób zadbać o siebie, bez suplementów diety i innych leków.

