Jesień za oknem już pełną parą. Tym samym moje dłonie zrobiły się bardzo suche i spękane. Jeśli czytasz mojego bloga już dłuższy czas to wiesz, że borykam się z alergią kontaktową na środki spieniające w mydłach, szamponach itp. Pisałam o tym m.in tutaj. Latem alergia jest do opanowania, ale jesień i zima to dla moich dłoni ciężki czas. Skóra staje się bardzo sucha, delikatna, prawie jak pergamin, a tubki z kremami stoją dosłownie wszędzie. Po każdym myciu rąk muszę wcierać w skórę krem, aby nie dopuszczać do przesuszenia.

Drogeryjne i apteczne kremy pomagają mi w dzień, na noc potrzebuję czegoś dużo bardziej odżywczego. Tym sposobem stworzyłam swój krem do suchych dłoni. Jest wprost idealny na noc. Jak zobaczysz w poniższym przepisie, składa się z samym dobroczynnych i bogatych w składniki odżywcze składników. Do tego jest bardzo prosty w wykonaniu, więc nawet jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w kosmetycznym DIY, ten przepis jest dla ciebie. 

Przepis na krem

Aby przygotować 100 g kremu przygotuj:

  • 30 g masła oliwnego
  • 40 g masła shea
  • 25 ml olej makadamia
  • 5 kropel oleju z rokitnika

Na wadze postaw miskę, wytaruj. Odważ kolejno: masło oliwne, shea, olej makadamia. Energicznie wymieszaj aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Dodaj olej z rokitnika. Wymieszaj ponownie. Przełóż krem do pudełka. Krem do suchych dłoni i paznokci jest już gotowy!

Data ważności to 6 miesięcy, przechowuj kosmetyk w suchym i chłodnym miejscu.

Właściwości poszczególnych składników:

MASŁO SHEA

Masło shea, zwane również karite, jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, które rośnie na terenie Zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Co ciekawe, drzewa Shea osiągają dojrzałość dopiero po około 30 – 40 latach. Dlatego też niewiele jest plantacji tej rośliny. Większość surowca pochodzi z tzw. dzikich upraw. Masło shea stanowi doskonałe źródło witamin A, E i F. Ma łagodny orzechowy zapach.

Właściwości kosmetyczne masła shea: Masło shea jest bogate w witaminy A i E które sprawiają że skóra po jego zastosowaniu jest gładka, dobrze nawilżona i pokryta zabezpieczającym lipidowym filmem. Zawiera także witaminę F, która pomaga rozluźnić i rozgrzać napięte mięśnie. Substancje zawarte w maśle chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry, co poprawia jej elastyczność. Karite jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (jednak o niewysokim współczynniku powstrzymania promieniowania ultrafioletowego – UV). Nie powoduje alergii.

OLEJ Z ROKITNIKA

Olej o ciemnopomarańczowej barwie i charakterystycznym zapachu. Ciemno pomarańczowy olej z rokitnika zwyczajnego Hippophae rhamnoides otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno i filtracji. Owoc rokitnika zawiera tłusty olej oraz bogactwo witamin z grupy B, witaminy E, K, P, kwas foliowy, karotenoidy (pomarańczowy kolor oleju), antocjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, cukry, kwasy organiczne i mikro i makroelementy (żelazo, mangan, bor i inne). Obecne w oleju kumaryny wzmacniają naczynka i poprawiają przepływ krwi, a kwasy urosolowy i oleinolowy działają przeciwzapalnie, wzmacniająco i ułatwiają gojenie się ran.

Właściwości kosmetyczne oleju z rokitnika: Olej z rokitnika wykorzystuje się w gojeniu oparzeń, odmrożeń i stanów zapalnych. Ma właściwości regenerujące, przeciwstarzeniowe, ochronne. Uśmierza ból. Jest cenionym naturalnym surowcem kosmetycznym znajdującym zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, popękanej, dojrzałej, podrażnionej oraz do włosów. Używany jest, jako składnik preparatów nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi. Olej z rokitnika zawiera wysokie stężenie kwasu palmitynowego, składnika wchodzącego w skład związków budulcowych ludzkiej skóry. Kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka.Olej wspomaga gojenie blizn pourazowych potrądzikowych, rozstępów, egzem, stanów zapalnych i alergicznych skóry.

MASŁO OLIWNE

Masło oliwne powstaje na bazie czystej, naturalnej oliwy z oliwek z regionu śródziemnomorskiego. Oliwa z oliwek zawiera znaczne ilości kwasu oleinowego, bogata jest w witaminy A, E, F, D i K. W kosmetyce stosuje się samą oliwę oraz masło z niej pochodzące, jako bezpieczny, łagodny i w 100proc. naturalny preparat pielęgnacyjny! Masaż na ich podstawie lub bezpośrednia aplikacja na ciało pozwalają zachować nawilżoną, miękką i odżywioną skórę. Oprócz polifenoli, skutecznym antyutleniaczem w oliwie jest witamina E. Działa ona kojąco, wygładzająco i ochronnie. Witamina F chroni skórę przed utratą wilgoci i przywraca jej naturalną barierę ochronną. Likwiduje szorstkość i wzmacnia odporność. Masło oliwne, jego właściwości i sposób wchłaniania przez skórę, porównywane są do masła shea. Łatwo i szybko się rozpuszcza, doskonale nadaje się jako poślizg do masażu oraz nośnik innych np. olejków eterycznych. Ma delikatnie zielony kolor.

Właściwości kosmetyczne masła oliwnego: Masło oliwne przede wszystkim ma właściwości nawilżające i wygładzające. Pobudza skórę do regeneracji, łagodzi i koi podrażnienia. Tworzy na skórze ochronny filtr, ma więc właściwości ochronne i zabezpieczające skórę. Idealne jako poślizg i nośnik przy masażach wykonywanych w salonach masażu lub w domu.

OLEJ MAKADAMIA

Olej makadamia działa regenerująco, wygładzająco, poprawia wygląd dojrzałej skóry. Otrzymywany jest z niewielkich orzechów drzewa o tej samej nazwie. Orzechy te przypominają orzechy laskowe. Makadamia rośnie w Australii oraz Indonezji. Olej makadamia w temperaturze pokojowej jest płynny, charakteryzuje się pięknym bursztynowym kolorem. Olej makadamia zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9, lecytynę oraz kwas palmito-oleinowy.

Właściwości kosmetyczne oleju makadamia: Olej makadamia posiada wyjątkowe właściwości regeneracyjne. Zawarty w nim olej palmito-oleinowy to również składnik ludzkiej skóry. Z tego względu olej makadamia jest doskonale wchłaniany i tolerowany przez skórę. Chroni komórki skóry przed zniszczeniem (działaniem wolnych rodników, czyli utlenianiem). Makadamia doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry starzejącej się, znajduje równineż zastosowanie w zwalczaniu cellulitu. Ponadto doskonale zmiękcza i wygładza naskórek, goi niewielkie uszkodzenia skóry oraz podrażnienia po opalaniu.Ojej makadamia jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej.

 

Dane o masłach i olejach zaczerpnęłam ze stron ecospa.pl oraz zrobsobiekrem.pl. Tam też możesz nabyć składniki do przygotowania kosmetyku.
(Visited 186 times, 1 visits today)