Jesienią częściej sięgamy po kubek z gorącymi napojami. To pomaga nam zapomnieć o chłodzie, słocie i daje nadzieję, że do wiosny już niedaleko. Aromatyczna herbata, z dodatkiem soku, ziół lub miodu i cytrusów, nie tylko umili nam chłodne dni, ale również wzmocni organizm i pomoże w walce z przeziębieniem. Odpowiednio skomponowane mieszanki zawierają wiele właściwości prozdrowotnych, np.

  • rozgrzewają
  • działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
  • poprawiają trawienie
  • wzmacniają odporność
  • działają napotnie i antyseptycznie
  • ułatwiają oddychanie i pomagają w odkrzuszaniu

Herbata rozgrzewająca jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych sprawach.

Krok 1. Tworzymy odpowiednią bazę napoju rozgrzewającego

Aby stworzyć rozgrzewającą herbatę, potrzebujemy składnika bazowego, którym może być:

  1. herbata czarna
  2. lipa – działa napotnie, przeciwzapalnie i odkażająco
  3. koper włoski – działa rozkurczowo i wspomaga trawienie
  4. rokitnik – zawiera bardzo dużo witaminy C, pomaga zwalczać infekcje
  5. echinacea – poprawia odporność organizmu
  6. czystek – oczyszcza organizm z toksyn, działa przeciwzapalnie i antywirusowo

Krok 2. Wzmacniamy smak napoju przyprawami

Każda herbata rozgrzewająca, bez względu na bazę, lepiej będzie smakować z dodatkiem przypraw. Wybierz te, które lubisz.

  1. goździki – działają przeciwbólowo, wspomagają odporność
  2. kardamon – działa przeciwwirusowo, wspomaga trawienie, zmniejsza obrzęk błon śluzowych
  3. cynamon – rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, udrażnia górne drogi oddechowe
  4. imbir – działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco, pomaga w walce z bólem
  5. rozmaryn – ogrzewa organizm, działa antydepresyjnie

Krok 3. Dodajemy odrobinę słodyczy

W tym kroku cukier najlepiej zastąpić czymś zdrowszym

  1. miód – ma właściwości prozdrowotne
  2. syrop daktylowy – bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy 10 daktyli zalać szklaną wrzątku, a po 30 minutach całość zblendować. Doskonały również jako słodzik do naleśników, kaszy jaglanej i manny.
  3. sok z czarnego bzu – działa przeciwgorączkowo i napotnie
  4. ksylitol – pomaga w usuwaniu bakterii z jamy ustnej.

Krok 4. Nie zapomnij o owocach

Owoce w herbacie rozgrzewającej pełnią nie tylko funkcję ozdoby. To również bogactwo witamin!

  1. cytryna i pomarańcza – bogactwo witaminy C, wzmacniają odporność. Aromat cytrusów działa również jak aromaterapia i poprawia nastrój.
  2. malina – świetny naturalny sposób na gorączkę i rozbicie. Działa napotnie, pomaga w chorobach bakteryjnych i wirusowych.
  3. owoc dzikiej róży – bogactwo witaminy C, przeciwdziała infekcjom. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych.
  4. żurawina – bogata w witaminy: C, A, B1, B2, PP, pomaga w leczeniu infekcji
  5. czarna porzeczka – idealna przy grypie, zawiera duże dawki witaminy C i jest przy tym bardzo smaczna.

Jak przygotować herbatę mocy?

Połącz składnik bazowy z przyprawami i zalej wrzątkiem. Odczekaj aż herbata zaparzy się. Dodaj owoce i składnik słodki. Wymieszaj i delektuj się pysznym i zdrowym napojem rozgrzewającym.

Ja uwielbiam czarną herbatę z dodatkiem miodu, goździków, cynamonu i cytrusów lub z sokiem czarnego bzu czy malin. A jaka jest twoja idealna herbata rozgrzewająca?

(Visited 101 times, 1 visits today)