Napoje i herbaty rozgrzewające idealne na jesienne chłody

Napoje i herbaty rozgrzewające idealne na jesienne chłody

Jesienią częściej sięgamy po kubek z gorącymi napojami. To pomaga nam zapomnieć o chłodzie, słocie i daje nadzieję, że do wiosny już niedaleko. Aromatyczna herbata, z dodatkiem soku, ziół lub miodu i cytrusów, nie tylko umili nam chłodne dni, ale również wzmocni organizm i pomoże w walce z przeziębieniem. Odpowiednio skomponowane mieszanki zawierają wiele właściwości prozdrowotnych, np.

  • rozgrzewają
  • działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
  • poprawiają trawienie
  • wzmacniają odporność
  • działają napotnie i antyseptycznie
  • ułatwiają oddychanie i pomagają w odkrzuszaniu

Herbata rozgrzewająca jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych sprawach.

Krok 1. Tworzymy odpowiednią bazę napoju rozgrzewającego

Aby stworzyć rozgrzewającą herbatę, potrzebujemy składnika bazowego, którym może być:

  1. herbata czarna
  2. lipa – działa napotnie, przeciwzapalnie i odkażająco
  3. koper włoski – działa rozkurczowo i wspomaga trawienie
  4. rokitnik – zawiera bardzo dużo witaminy C, pomaga zwalczać infekcje
  5. echinacea – poprawia odporność organizmu
  6. czystek – oczyszcza organizm z toksyn, działa przeciwzapalnie i antywirusowo

Krok 2. Wzmacniamy smak napoju przyprawami

Każda herbata rozgrzewająca, bez względu na bazę, lepiej będzie smakować z dodatkiem przypraw. Wybierz te, które lubisz.

  1. goździki – działają przeciwbólowo, wspomagają odporność
  2. kardamon – działa przeciwwirusowo, wspomaga trawienie, zmniejsza obrzęk błon śluzowych
  3. cynamon – rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, udrażnia górne drogi oddechowe
  4. imbir – działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco, pomaga w walce z bólem
  5. rozmaryn – ogrzewa organizm, działa antydepresyjnie

Krok 3. Dodajemy odrobinę słodyczy

W tym kroku cukier najlepiej zastąpić czymś zdrowszym

  1. miód – ma właściwości prozdrowotne
  2. syrop daktylowy – bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy 10 daktyli zalać szklaną wrzątku, a po 30 minutach całość zblendować. Doskonały również jako słodzik do naleśników, kaszy jaglanej i manny.
  3. sok z czarnego bzu – działa przeciwgorączkowo i napotnie
  4. ksylitol – pomaga w usuwaniu bakterii z jamy ustnej.

Krok 4. Nie zapomnij o owocach

Owoce w herbacie rozgrzewającej pełnią nie tylko funkcję ozdoby. To również bogactwo witamin!

  1. cytryna i pomarańcza – bogactwo witaminy C, wzmacniają odporność. Aromat cytrusów działa również jak aromaterapia i poprawia nastrój.
  2. malina – świetny naturalny sposób na gorączkę i rozbicie. Działa napotnie, pomaga w chorobach bakteryjnych i wirusowych.
  3. owoc dzikiej róży – bogactwo witaminy C, przeciwdziała infekcjom. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych.
  4. żurawina – bogata w witaminy: C, A, B1, B2, PP, pomaga w leczeniu infekcji
  5. czarna porzeczka – idealna przy grypie, zawiera duże dawki witaminy C i jest przy tym bardzo smaczna.

Jak przygotować herbatę mocy?

Połącz składnik bazowy z przyprawami i zalej wrzątkiem. Odczekaj aż herbata zaparzy się. Dodaj owoce i składnik słodki. Wymieszaj i delektuj się pysznym i zdrowym napojem rozgrzewającym.

Ja uwielbiam czarną herbatę z dodatkiem miodu, goździków, cynamonu i cytrusów lub z sokiem czarnego bzu czy malin. A jaka jest twoja idealna herbata rozgrzewająca?

(Visited 96 times, 1 visits today)


  • Zazwyczaj piję po prostu herbatę z miodem, ale chętnie dorzucę do następnej jakieś przyprawy 🙂

    • A jakie przyprawy lubisz najbardziej?

      • Zioła prowansalskie, ale one do herbaty nie pasują 😛 A tak na poważnie, to chyba cynamon!

        • Niektórzy dodają rozmaryn do herbaty. Piłam kiedyś taką herbatę z cytryną, pomarańczą i rozmarynem. Całkiem niezła była.

  • Herbata z malinami <3

  • Lubię takie mikstury, ale rzadko chce mi się robić 🙂 Zwykle po prostu robię np. herbatę z cytryną 🙂

    • Ja też często sięgam po takie najzwyklejsze przepisy, ale czasem robię herbatę od serca.

  • Moja ulubiona to zielona z laską cynamonu, drobno posiekanym imbirem, plasterkiem pomarańczy i odrobiną miodu 😜

    • Taką herbatę piję ale nie z zieloną herbatą a czarną. Wypróbuję Twój przepis.

  • Moja ulubiona hebrata taka dla przyjemności i rozpusty to czarna z plasterkami pomarańczy, orzechami włoskimi i syropem orzechowym. OMG jak mi to smakuje! Ale rzadko po nią sięgam, bo cukier 😛 Na co dzień piję głównie zieloną i czerwoną, latem białą i zimą od czasu do czasu czarną. No i standardową z miodem i cytryną gdy jestem chora 🙂
    PS. Nie wiedziałam, że ksylitol pomaga w usuwaniu bakterii z jamy ustnej. Jak to działa? I w jakiej postaci? Bo posłodzona ksylitolem latte pewnie tak nie działa 😛

    • Z tymi orzechami to istna rozpusta! W jednej z gdańskich kawiarni można zamówić taką herbatę. Gdzie kupujesz syrop? W niektórych pastach do zębów (tych naturalnych) jest w składzie ksylitol. W kontakcie z bakteriami ksylitol nie fernentuje i nie dopuszcza do przylegania bakterii do powierzchni zębów. Dzieki temu bakterii jest mniej i mniejsze jest ryzyko zachorowań czy próchnicy. Mysle, ze w kazdej postaci zadziala.

  • Ale super wpis, zapiszę go sobie bo może się przydać na okres jesienno-zimowy 🙂

  • Ja uwielbiam wszystkie herbaty 🙂

  • Parzymy takie herbaty jak tylko zaczynają się jesienne chłody. Są pyszne, ale także pięknie wyglądają zaparzone w przeźroczystym czajniczku. Oprócz opisanych przypraw, ja dodaję także gwiazdki anyżu. Wtedy rozgrzewająca herbata ma smak Świąt Bożego Narodzenia 🙂

    • Gwiazdki anyzu uwielbiam! Dodają aromatu i cieszą oko. Lubię też dodawać suszone płatki kwiatów np nagietek lub blawatek. Pięknie wyglądają w szklance lub czajniczku.

  • szczerze mówiąc ja nigdy nie pijam typowo rozgrzewających herbat.

    • Ja jesienią i zimą tylko takie piję. Staram się nie brać żadnych suplementów diety na odporność tylko wzmacniać ją naturalnymi sposobami.

      • Ja odporność na sezon wzmacniam tranem, sprawdzonym i niezawodnym 😉


Facebook