
Kieszonki z kurczaka faszerowane mozarellą, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.
Uwielbiam proste w wykonaniu ale efektownie wyglądające dania. Wtedy przy stole wszyscy podziwiają twój wkład pracy a ty śmiejesz się pod nosem, że nie było to tak trudne na jakie wygląda. Tak właśnie jest z kieszonkami drobiowymi z farszem. Wyglądają znakomicie a każdy zastanawia się jak danie zostało wykonane.
Na obiad dla 4 osób potrzebujemy:
- 4 piersi z kurczaka, najlepiej średnie i pojedyncze
- 1,5 opakowania szynki szwarcwalskiej (do kupienia w Lidlu/ Biedronce)
- Suszone pomidory w oleju – ok 10-12 pomidorów
- 2 kuke sera mozarella
- Świezą bazylię
- Śól
- Pieprz
- Olej z pomidorów suszonych
- Naczynie żaroodporne
- Ostry nóż
- Deskę do krojenia
- Miseczkę
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i wbijamy nóż w środek od szerszej strony piersi. Nóż delikatnie obracamy, aby powiększyć otwór, ale uważamy by nie przeciąć mięsa. W miseczce przygotowujemy farsz – kroimy ser mozarella w drobną kostkę, siekamy świeże listki bazylii, kroimi w drobne paseczki pomidory suszone. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszonki.
Im wiecej farszu tym lepiej. Musimy być jednak ostrożni przy nadziewaniu mięsa, by nie rozsadzić piersi. Na desce do krojenia rozkładamy po 3 plasterki szynki tak, by plasterki nachodziły na siebie. Każdą pierś zawijamy w szynkę. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy je olejem z suszonych pomidorów. Olej jest aromatyczny i piersi będą smaczniejsze.
Każdą pierś zawiniętą w szynkę układamy w naczyniu jedna obok drugiej, dość ciasno. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( ja zawsze na termoobieg ) na 30-40 minut. Szynka powinna sie przyrumienić.
Kieszonki dla pyszną alternatywą dla zwykłych piersi z kurczaka. Mięso w kieszonkach jest soczyste, aromatyczne i baardzo smaczne! Dodatkowo z racji kolorowego farszu bardzo ładnie prezentują się na talerzu. Takie danie podaję z brązowym ryżem i zestawem sałat. Przygotowywałam też kieszonki z farszem z pieczarek podsmażanych z cebulą i serem żółtym – również są pysznym i sycącym daniem. Pozostalo mi wypróbowac farszu ze szpinaku i sera pleśniowego.
Smacznego!


-
Justyna S
-
Jolanta Flower
-
Marteczka Ka