
Przepyszny i chrupiący chleb pszenno-żytni – zrób go sama w domu
Uwielbiam domowej roboty pieczywo. Ten zapach świeżego chleba przypomina mi dzieciństwo, kiedy z piekarni niosłam jeszcze gorący bochenek i podjadałam. Mama straszyła mnie, że od gorącego chleba będzie mnie bolał brzuch, ale nawet to nie zdołało mnie powstrzymać przed delektowaniem się chrupiącą skórką.
W dzisiejszych czasach ciężko o dobrej jakości pieczywo. Markety zalane są pieczywem głęboko mrożonym, którego skład pozostawia wiele do życzenia. Małe piekarnie mają dobry chleb, ale często są daleko od domu i trudno do nich zaglądać codziennie. Dlatego też co jakiś czas piekę swój bochen chleba. Dziś podzielę się z Tobą jednym z przepisów na chrupiący chleb pszenno-żytni.
Składniki na 1 bochenek
- 40 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (kupiłam w Lidlu)
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (również z Lidla)
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g maślanki
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Do garnka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i maślankę. Mieszamy i wstawiamy na minutę na bardzo mały ogień, aby delikatnie podgrzać rozczyn. Powinien mieć ok 37 stopni C. Zestawiamy z ognia, dodajemy mąki, płatki owsiane, oliwę i sól. Mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto na chleb ręką. Ciasto odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do keksówki, formujemy i pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale chleb wyjmujemy dopiero w momencie gdy piekarnik ostudzi się.
Chleb pszenno-żytni jest pyszny! Chrupki i bardzo sycący. Polecam.


-
Paulina Weiher @theCieniu
-
Karolina Gie
-
Monika Wielki Kufer
-
-
Basia
-
Monika Wielki Kufer
-
-
Justyna / CosmeticsMyAddiction
-
Monika Wielki Kufer
-
-
agatawelpa
-
Monika Wielki Kufer
-