Uwielbiam domowej roboty pieczywo. Ten zapach świeżego chleba przypomina mi dzieciństwo, kiedy z piekarni niosłam jeszcze gorący bochenek i podjadałam. Mama straszyła mnie, że od gorącego chleba będzie mnie bolał brzuch, ale nawet to nie zdołało mnie powstrzymać przed delektowaniem się chrupiącą skórką.

W dzisiejszych czasach ciężko o dobrej jakości pieczywo. Markety zalane są pieczywem głęboko mrożonym, którego skład pozostawia wiele do życzenia. Małe piekarnie mają dobry chleb, ale często są daleko od domu i trudno do nich zaglądać codziennie. Dlatego też co jakiś czas piekę swój bochen chleba. Dziś podzielę się z Tobą jednym z przepisów na chrupiący chleb pszenno-żytni.

Składniki na 1 bochenek

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (kupiłam w Lidlu)
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (również z Lidla)
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g maślanki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Do garnka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i maślankę. Mieszamy i wstawiamy na minutę na bardzo mały ogień, aby delikatnie podgrzać rozczyn. Powinien mieć ok 37 stopni C. Zestawiamy z ognia, dodajemy mąki, płatki owsiane, oliwę i sól. Mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto na chleb ręką. Ciasto odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do keksówki, formujemy i pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale chleb wyjmujemy dopiero w momencie gdy piekarnik ostudzi się.

Chleb pszenno-żytni jest pyszny! Chrupki i bardzo sycący. Polecam.

(Visited 45 times, 1 visits today)