STYL ŻYCIA,  ZDROWE JEDZENIE

Przepyszny i chrupiący chleb pszenno-żytni – zrób go sama w domu

Uwielbiam domowej roboty pieczywo. Ten zapach świeżego chleba przypomina mi dzieciństwo, kiedy z piekarni niosłam jeszcze gorący bochenek i podjadałam. Mama straszyła mnie, że od gorącego chleba będzie mnie bolał brzuch, ale nawet to nie zdołało mnie powstrzymać przed delektowaniem się chrupiącą skórką.

W dzisiejszych czasach ciężko o dobrej jakości pieczywo. Markety zalane są pieczywem głęboko mrożonym, którego skład pozostawia wiele do życzenia. Małe piekarnie mają dobry chleb, ale często są daleko od domu i trudno do nich zaglądać codziennie. Dlatego też co jakiś czas piekę swój bochen chleba. Dziś podzielę się z Tobą jednym z przepisów na chrupiący chleb pszenno-żytni.

Składniki na 1 bochenek

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (kupiłam w Lidlu)
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (również z Lidla)
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g maślanki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Do garnka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i maślankę. Mieszamy i wstawiamy na minutę na bardzo mały ogień, aby delikatnie podgrzać rozczyn. Powinien mieć ok 37 stopni C. Zestawiamy z ognia, dodajemy mąki, płatki owsiane, oliwę i sól. Mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto na chleb ręką. Ciasto odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do keksówki, formujemy i pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale chleb wyjmujemy dopiero w momencie gdy piekarnik ostudzi się.

Chleb pszenno-żytni jest pyszny! Chrupki i bardzo sycący. Polecam.

  • Kiedyś eksperymentowałam z pieczeniem chleba, jak kupię wreszcie piekarnik to mam zamiar do tego wrócić!

  • Wygląda super i pewnie tak smakuje 🙂

  • Wygląda cudownie! Musi też być przepyszny 🙂

  • Mam chęć kiedyś zrobić, ale to pewnie w weekend 😉 lubię taki chleb, moja mama często piekła

  • Mmmmm, narobiłaś mi smaku na taki chlebek 😀 Kiedyś robiłam chleb w domu z mamą, ale w pewnym momencie nam się znudziło. 🙁

    • Ja ni robię zbyt często chleba, bo tak jak piszesz to się nudzi. Jest też przy tym trochę pracy, więc wolę raz na jakiś czas zrobić chleb, kiedy wszyscy mamy na niego ochotę.

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Musujące babeczki do kąpieli w stylu moro – DIY

Styl wojskowy i tzw moro są bardzo modne w tym sezonie. Ubrania, buty i dodatki to coś, co każda kobieta...

Zamknij