Bataty czyli słodkie ziemniaki zawsze mnie intrygowały. No bo jak można sobie wyobrazić słodki smak ziemniaka? Coś jak posłodzony cukrem zwykły kartofel? A może inny, bardziej orientalny smak? Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na ciasto z batatów i musiałam, no musiałam spróbować. Zmodyfikowałam odrobinę tamten przepis by był bardziej mój czyli przede wszystkim zredukowałam ilość cukru do minimum a od serca dałam przypraw – wanilii i cynamonu. Ciasto wyszło pyszne! Puszyste jakby sernik, ale w smaku cynamonowe, z nutą pomarańczy (od ziemniaków) i wanilii. No pyszne, po prostu pyszne! Z resztą co ja tu będę wam pisać, musicie sami spróbować.

Jak wykonać ciasto z batatów?

Składniki:

  • 750 g batatów
  • 500 ml wody
  • 200 g mąki ( ja dałam owsianą, ale możesz użyć pszennej)
  • 100 g masła + odrobina do natłuszczenia blachy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 50 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • bułka tarta do obsypania blachy

Akcesoria

  • blacha tzw keksówka lub okrągła (Ø 24 cm)

Jak krok po kroku zrobić ciasto z batatów?

  1.  Bataty myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki ok 3 cm. Gotujemy je na parze do miękkości ( ok 30 minut).
  2. Kiedy bataty będą gotowe odstawiamy je do ostudzenia. Następnie rozgniatamy j widelcem.
  3. W garnku roztapiamy masło.
  4. Do masła dodajemy po kolei pozostałe składniki (bataty, mąkę, mleczko kokosowe, cukier, jajka, cukier z prawdziwą wanilią, sól i cynamon).
  5. Za pomocą miksera wyrabiamy ciasto na gładką masę.
  6. Piekarnik rozgrzewamy  do temp. 175°C. Formę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą.
  7. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika.
  8. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175°C. Ciasto powinno mieć miękki, mokry środek, o konsystencji budyniu. Jeśli chcemy mieć bardziej zwartą konsystencję pieczemy dłużej i co jakiś czas robimy test mokrego patyczka. Ja swoje ciasto piekłam 100 minut, ponieważ lubię bardziej zwarte ciasta.
  9. Ciasto z batatów po upieczeniu powinno lekko opaść.

Jak smakuje ciasto z batatów?

Na pewno ciekawi cię ta kwestia jak smakuje ciasto z batatów. Moim zdaniem smakuje dobrze. Czuć w nim cynamon, wanilię i nutę pomarańczy (od samych batatów). Ja lubię te smaki, więc dla mnie ciasto jest idealne. Nie czuć ziemniaczanego, mączystego smaku, więc nie ma obaw :-). Ciasto jest miękkie, coś jak brownie lub chlebek bananowy.

Jestem ciekawa czy zasmakuje również tobie. Koniecznie daj znać!

(Visited 3 times, 1 visits today)