Jak Wielkanoc to tylko z żurkiem domowej roboty. Przepis jak zrobić zakwas na żur

Wielkanoc kojarzy mi się jednoznacznie z żurkiem domowej roboty. Był u mnie zawsze, odkąd pamietam. Nie raz mama przygotowywała dwa wielkie garnki żuru, bo już w sobotę, po przyjściu ze święconką, jeden z nich zjadaliśmy. Drugi garnek z tą pyszną zupą musiał zaczekać do niedzieli.

Ta zupa ma dla mnie wielkie znaczenie dlatego zawsze podchodzę do jej przygotowania z największą starannością. Nie uznaje kompromisów w postaci korzystania z zup z kartonu czy proszku. Żur zawsze musi być na zakwasie, najlepiej takim naturalnym, jedynie ma bazie mąki, wody i przypraw. W tym roku taki zakwas zrobiłam sama, żeby żur był jeszcze bardziej wykwintny. Przygotowanie zakwasu wcale nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu. Dlatego, mimo że do świąt jeszcze trochę czasu, warto zabrać się za przygotowanie zakwasu już dziś.

Jak przygotować zakwas na żur? 

Tak naprawdę potrzebujemy tylko kilku składników.

  • 3 łyżki mąki żytniej razowej
  • 600 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szklana butelka  lub większy słoik
  • kawałek gazy + gumkę recepturkę

Sposób przygotowania:

Do słoika lub butelki wsypujemy mąkę, zalewamy letnią wodą i mieszamy. Wrzucamy przepołowione ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Naczynie przykrywamy kawałkiem gazy i nakładamy gumkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie mieszamy zakwas w naczyniu. Po kilku dniach, kiedy wyczujemy delikatny zapach kwasu, nasz zakwas na żur jest gotowy. Gotowy zakwas odstawiamy do lodówki lub od razu przygotowujemy na jego bazie żur.

Sama widzisz, że to nic trudnego, a satysfakcja jest ogromna. A jaka jest u ciebie tradycja tej wielkanocnej zupy?

  • Anka Cyranka

    Zakwas się robi:) mój pierwszy! Tylko głupie pytanie-co dalej? Jak z tego zupę zrobić? 😉

    • Wstawiasz zupę jak każdą inną tylko zamiast porcji rosołowej czy kawałka mięsa wkładasz białą kiełbasę. Oczywiście tez włoszczyznę, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie. Kiedy wszystko się ugotuje, wlewasz zakwas i doprawiasz przyprawami: sól, pieprz, majeranek, chrzan.

  • W tym roku pierwsze moje święta, które będę urządzać, a ja nigdy żurku nie robiłam! Może w tym roku spróbuję 🙂

  • Loxa

    Na żurek tylko do babci

    • Oj tak, pamiętam ten czas kiedy Wielkanoc spędzałam u babci. Tam zawsze wszystko smakowało lepiej.

  • UWIELBIAM żurek, choć nigdy nie robiłam 🙂

  • Ja nie przepadam, ale mąż uwielbia 🙂

  • W moim rodzinnym mieście nigdy żurku nie robiliśmy na święta, ale tutaj u męża rodziny zawsze jest 🙂 My w tym roku święta spędzamy u moich rodziców, ale jak będę robić żur będę pamiętać o Twoim przepisie na zakwas 🙂

    • A coś zamiast żurku czy białego barszczu było? Wiem, ze na Wigilię niektórzy robią grzybową, u mojej babci zawsze była jeszcze zupa makowa 🙂

  • We własnym domku na pewno będę taki robić 🙂

  • U nas też będzie żur..

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Lekkie serum żelowe z kwasem hialuronowym – DIY

To serum zapowiadałam w Social Media już kilkukrotnie, ale na blogu pojawia się dopiero dziś. Co je wyróżnia? Przede wszystkim...

Zamknij