
Ciasto z batatów z nutą cynamonowo-pomarańczową
Bataty czyli słodkie ziemniaki zawsze mnie intrygowały. No bo jak można sobie wyobrazić słodki smak ziemniaka? Coś jak posłodzony cukrem zwykły kartofel? A może inny, bardziej orientalny smak? Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na ciasto z batatów i musiałam, no musiałam spróbować. Zmodyfikowałam odrobinę tamten przepis by był bardziej mój czyli przede wszystkim zredukowałam ilość cukru do minimum a od serca dałam przypraw – wanilii i cynamonu. Ciasto wyszło pyszne! Puszyste jakby sernik, ale w smaku cynamonowe, z nutą pomarańczy (od ziemniaków) i wanilii. No pyszne, po prostu pyszne! Z resztą co ja tu będę wam pisać, musicie sami spróbować.
Jak wykonać ciasto z batatów?
Składniki:
- 750 g batatów
- 500 ml wody
- 200 g mąki ( ja dałam owsianą, ale możesz użyć pszennej)
- 100 g masła + odrobina do natłuszczenia blachy
- 200 ml mleczka kokosowego
- 50 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- bułka tarta do obsypania blachy
Akcesoria
- blacha tzw keksówka lub okrągła (Ø 24 cm)
Jak krok po kroku zrobić ciasto z batatów?
- Bataty myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki ok 3 cm. Gotujemy je na parze do miękkości ( ok 30 minut).
- Kiedy bataty będą gotowe odstawiamy je do ostudzenia. Następnie rozgniatamy j widelcem.
- W garnku roztapiamy masło.
- Do masła dodajemy po kolei pozostałe składniki (bataty, mąkę, mleczko kokosowe, cukier, jajka, cukier z prawdziwą wanilią, sól i cynamon).
- Za pomocą miksera wyrabiamy ciasto na gładką masę.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175°C. Formę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą.
- Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175°C. Ciasto powinno mieć miękki, mokry środek, o konsystencji budyniu. Jeśli chcemy mieć bardziej zwartą konsystencję pieczemy dłużej i co jakiś czas robimy test mokrego patyczka. Ja swoje ciasto piekłam 100 minut, ponieważ lubię bardziej zwarte ciasta.
- Ciasto z batatów po upieczeniu powinno lekko opaść.
Jak smakuje ciasto z batatów?
Na pewno ciekawi cię ta kwestia jak smakuje ciasto z batatów. Moim zdaniem smakuje dobrze. Czuć w nim cynamon, wanilię i nutę pomarańczy (od samych batatów). Ja lubię te smaki, więc dla mnie ciasto jest idealne. Nie czuć ziemniaczanego, mączystego smaku, więc nie ma obaw :-). Ciasto jest miękkie, coś jak brownie lub chlebek bananowy.
Jestem ciekawa czy zasmakuje również tobie. Koniecznie daj znać!


-
Paulina Weiher @theCieniu
-
Monika Wielki Kufer
-
Paulina Weiher @theCieniu
-
-
-
Loxa
-
Monika Wielki Kufer
-
-
Basia
-
Monika Wielki Kufer
-
-
Karolina Gie
-
Monika Wielki Kufer
-
-
kathyleonia
-
Monika Wielki Kufer
-
-
Justyna / CosmeticsMyAddiction
-
Monika Wielki Kufer
-
-
pirelka
-
Monika Wielki Kufer
-
pirelka
-
-