ZDROWE JEDZENIE

Ciasto z batatów z nutą cynamonowo-pomarańczową

Bataty czyli słodkie ziemniaki zawsze mnie intrygowały. No bo jak można sobie wyobrazić słodki smak ziemniaka? Coś jak posłodzony cukrem zwykły kartofel? A może inny, bardziej orientalny smak? Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na ciasto z batatów i musiałam, no musiałam spróbować. Zmodyfikowałam odrobinę tamten przepis by był bardziej mój czyli przede wszystkim zredukowałam ilość cukru do minimum a od serca dałam przypraw – wanilii i cynamonu. Ciasto wyszło pyszne! Puszyste jakby sernik, ale w smaku cynamonowe, z nutą pomarańczy (od ziemniaków) i wanilii. No pyszne, po prostu pyszne! Z resztą co ja tu będę wam pisać, musicie sami spróbować.

Jak wykonać ciasto z batatów?

Składniki:

  • 750 g batatów
  • 500 ml wody
  • 200 g mąki ( ja dałam owsianą, ale możesz użyć pszennej)
  • 100 g masła + odrobina do natłuszczenia blachy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 50 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • bułka tarta do obsypania blachy

Akcesoria

  • blacha tzw keksówka lub okrągła (Ø 24 cm)

Jak krok po kroku zrobić ciasto z batatów?

  1.  Bataty myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki ok 3 cm. Gotujemy je na parze do miękkości ( ok 30 minut).
  2. Kiedy bataty będą gotowe odstawiamy je do ostudzenia. Następnie rozgniatamy j widelcem.
  3. W garnku roztapiamy masło.
  4. Do masła dodajemy po kolei pozostałe składniki (bataty, mąkę, mleczko kokosowe, cukier, jajka, cukier z prawdziwą wanilią, sól i cynamon).
  5. Za pomocą miksera wyrabiamy ciasto na gładką masę.
  6. Piekarnik rozgrzewamy  do temp. 175°C. Formę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą.
  7. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika.
  8. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175°C. Ciasto powinno mieć miękki, mokry środek, o konsystencji budyniu. Jeśli chcemy mieć bardziej zwartą konsystencję pieczemy dłużej i co jakiś czas robimy test mokrego patyczka. Ja swoje ciasto piekłam 100 minut, ponieważ lubię bardziej zwarte ciasta.
  9. Ciasto z batatów po upieczeniu powinno lekko opaść.

Jak smakuje ciasto z batatów?

Na pewno ciekawi cię ta kwestia jak smakuje ciasto z batatów. Moim zdaniem smakuje dobrze. Czuć w nim cynamon, wanilię i nutę pomarańczy (od samych batatów). Ja lubię te smaki, więc dla mnie ciasto jest idealne. Nie czuć ziemniaczanego, mączystego smaku, więc nie ma obaw :-). Ciasto jest miękkie, coś jak brownie lub chlebek bananowy.

Jestem ciekawa czy zasmakuje również tobie. Koniecznie daj znać!

  • Tak bardzo lubię pieczone bataty, że chyba byłoby mi ich żal na ciasto 😛 Wolałabym zjeść do obiadu! Ale może kiedyś zaszaleję i spróbuję z ciastem 🙂

  • Loxa

    Robiłam ciasto z batatów, zupełnie nie potrzeba jajek, jajka tylko sklejają, ale i bez tego ciasto ma się świetnie, zamiast jajek można dać dwa banany bardzo polecam!

    • Ooo nie pomyślałam o tym. Następnym razem zrobię z bananami. Dzięki za wskazówkę.

  • Jestem ciekawa jak smakuje 🙂 Wygląda średnio, ale Twój opis smaku zachęca 🙂

    • No faktycznie z wyglądu może jest mało apetyczne ale w smaku bardzo ciekawe.

  • Hmmm ciekawa jestem tego smaku 🙂

  • ja jestem głodna:D mam ślinotok jak na to patrzę:D

  • Apetycznie nie wygląda, ale może kiedyś 😀 Bardzo ładnie tu teraz u Ciebie, wiosennie <3

    • Wyglada trochę jak pasztet hehehe ale jest dobry w smaku. Dziekuję za komplement, w poprzednim szablonie denerwowały mnie małe zdjęcia, więc zmieniłam szablon. Teraz bardzo mi się podoba, tym bardziej że tapetę w nagłówku można zmieniać np zgodnie z porami roku albo nastrojem.

  • Z ciecierzycą mi nie podeszło, ale muszę kiedyś spróbować jeszcze z batatów i z fasoli 😉

    • Takie ciasta z warzyw często odbiegają smakiem od tradycyjnych biszkoptowych lub z kremem. Ja jednak lubię testować nowe smaki i chętnie piekę takie cuda, po prostu dla spróbowania. Teraz mam w planach zrobić chrupki z cieciorki zamiast popcornu.

      • O tym też słyszałam, ale akurat do sałatki 🙂 muszę spróbować.

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak Wielkanoc to tylko z żurkiem domowej roboty. Przepis jak zrobić zakwas na żur

Wielkanoc kojarzy mi się jednoznacznie z żurkiem domowej roboty. Był u mnie zawsze, odkąd pamietam. Nie raz mama przygotowywała dwa...

Zamknij