Sezon na śliwki nadal trwa! Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała czegoś smacznego z udziałem śliwek. Tym razem zapragnęłam czegoś słodkiego ale warunkiem było to, aby był to deser bez cukru. Udało mi się to w 99%, bo cukru użyłam jedynie do dekoracji deseru.

Przygotowałam banalnie prosty, ale jakże pyszny deser bez cukru – śliwki pod kruszoną z płatków owsianych. Polecam bardzo na jesienne wieczory lub spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 600 g dojrzałych śliwek
  • 8 łyżek syropu daktylowego (przepis jak przygotować syrop, znajdziesz w tym poście – KLIK)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek masła

Śliwki umyj i pozbaw pestek. Większe owocde możesz dodatkowo przekroić. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej 3 łyżkami syropu daktylowego. W blenderze lub thermomix rozdrobnij płatki owsiane, dodaj resztę syropu daktylowego, masło oraz sok z cytryny. Powstałą kruszonkę ułóż na owocach. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut na złoty kolor, na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem (opcjonalnie). Podawaj na gorąco solo lub z gałką lodów waniliowych.

U mnie w domu deser zniknął w mgnieniu oka. Jestem pewna, że u ciebie będzie podobnie.

A ty w jakiej postaci lubisz śliwki najbardziej?

(Visited 79 times, 1 visits today)