
Chrupiąca pasta do chleba z burakiem – pyszny pomysł na wegetariańskie śniadanie
Bezmięsne śniadania i kolacje to już u mnie standard. Ograniczenie jedzenia mięsa weszło mi w krew i czuję się z tym bardzo dobrze. Włączyłam do codziennego menu więcej warzyw i past. W poprzednich postach możesz przeczytać m.in. przepis na pastę z fasoli z czosnkiem i rozmarynem, pastę wegańską z ziaren słonecznika i jak zrobić hummus – przepis dla początkujących. Dziś czas na kolejny przepis na pastę do chleba. Tu pierwsze skrzypce gra BURAK!
Buraki są bardzo niedocenianym warzywem. Kiedyś uważane za pokarm ubogich ludzi zniknęły ze stołów „bogaczy”. Na szczęście wracają do łask, a to za sprawą fantastycznych właściwości zdrowotnych i dość niskiego indeksu glikemicznego, czyli mają zdolność wolnego uwalniania energii ( surowe mają IG na poziomie 45, po ugotowaniu IG wzrasta do 65). Usuwają toksyny z organizmu i działają zasadotwórczo. Mają witaminy C, B, wapń, magnez, sól i potas.
[table id=7 /]
Wegetariańska pasta do chleba z burakiem – jak ją przygotować?
Składniki:
- 200 g (kostka) półtłustego twarogu
- 1 duży burak
- 2 łyżki sezamu
- sól
- pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Buraka myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy godzinę aż burak będzie miękki. Upieczonego buraka studzimy i obieramy ze skóry. Osoby, które mają Thermomix mogą wrzucić przekrojonego na pół buraka do naczynia i zmiksować (10 s, obr 5), pozostałe osoby powinny zetrzeć buraka na tarce na drobnych oczkach.
Startego buraka przekładamy do miski lub zostawiamy w naczyniu Thermomix. Dodajemy kostkę twarogu, sezam i przyprawy. Blendujemy na gładką pastę (Thermomix 15 s, obr 5). Pasta jest gotowa! Ziarna sezamu przyjemnie chrupią, pasta jest przepyszna a jej ciemnoczerwony kolor urozmaica każde śniadanie i dodaje energii na nowy dzień.
W tej paście super sprawdzi się też sok z cytrynu lub świeży tymianek. Warto popróbować i odnaleźć swój własny smak.
Pasta do chleba z burakiem jest idealna jako baza kanapki, jako dip do krakersów lub paluchów ale także jako farsz do naleśników!
Dane wartości odżywczych fasoli pochodzą z książki „Kalorie, węglowodany, cholesterol. Poradnik zdrowego odżywiania w faktach i liczbach” autorstwa Marthy Schueneman


-
Basia
-
Paulina Weiher @theCieniu
-
Justyna / CosmeticsMyAddiction
-
Karolina Gie
-
pirelka