Jak zrobić hummus – przepis dla początkujących

Uwielbiam pasty do chleba. Urozmaicają śniadanie, są sycące i nigdy się nie nudzą. Ich przygotowanie nie wymaga specjalistycznych sprzętów, no może poza blenderem. Można zmieszać pozornie niepasujące do siebie składniki i nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki powstaje pyszne smarowidło do chleba.

Odkąd zainteresowałam się kuchnią wegetariańską i wegańską dołączyłam do codziennej diety hummusy i inne warzywne pasty. Hummus po arabsku oznacza ciecierzycę. Jest to główny składnik tego smarowidła. Ciecierzyca jest bogata w wiele cennych składników: fosfor, potas, cynk, magnez, wapń, żelazo.  Jest bardzo sycąca. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, a to dobra wiadomość dla diabetyków. Można ją kupić w puszce, słoikach ( np. w Lidlu) oraz suchą na wagę lub paczkowaną.

 

Wiele osób zniechęca się do samodzielnego robienia hummusów. Oczywiście można sięgać po gotowe pasty ze sklepu, ale mnie zawsze niepokoi ich skład. Jest za dużo wody i olejów roślinnych, a za mało samej ciecierzycy, pasty tahini czy przypraw. Dlaczego też zrezygnowałam z kupnych past i zaczęłam robić swój hummus.

Jak zrobić hummus – przepis dla początkujących

Składniki:

  • 1 kubek ciecierzycy (ja wykorzystałam gotową ze słoika – z Lidla)
  • 3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek przegotowanej wody

Dodatki:

  • oliwa z oliwek
  • posiekany szczypiorek

Ciecierzycę odsączamy na sitku i płuczemy.  Przekładamy do wysokiego naczynia. Dokładamy pastę tahini (można ją kupić, ale cena moim zdaniem jest zabójcza. Toż to sam zmielony na pastę sezam, a płacimy jak za zboże. Poniżej podaję przepis jak zrobić pastę tahini samodzielnie), obrany czosnek, kumin, sok z cytryny, sól i wodę. Wszystko miksujemy blenderem lub w Thermomix aż uzyskamy gładką masę. W smaku powinien dominować kumin.  Przekładamy hummus do słoika, polewamy niewielką ilością oliwy, posypujemy szczypiorem i zajadamy.

 

Pasta sezamowa –  tahini

Powyżej obiecałam, że podam przepis na przygotowanie pasty sezamowej – tahini. Oto i on. Najlepsza tahini składa się jedynie ze zmielonych nasion sezamu. Nie zawiera innych dodatków typu olej czy przyprawy. Niestety te sklepowe pasty bardzo często są „wzbogacane”, przez co moim zdaniem tracą na jakości. Przygotowanie pasty sezamowej nie jest trudne, wymaga jednak nieco skupienia.

Jak krok po kroku przygotować tahini

250 g sezamu prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając, aż zacznie się delikatnie rumienić. Mi zajęło to jakieś 10 minut. Prażyłam sezam na małej mocy kuchenki, aby nie przypalić go. Kiedy poczułam zapach prażonych nasion, uznałam, że to najlepszy moment na zestawienie patelni z ognia.  Jeśli sezam zbytnio się zrumieni, może mieć gorzki smak, a to już go dyskwalifikuje w przyrządzaniu hummusu. Podprażony sezam zostawiamy do wystygnięcia.

Ostudzony wkładamy do malaksera lub blendera (ja korzystałam z  Thermomixa) i miksować. Miksować trzeba tak długo, aż wydzieli się olej i powstanie jednolita, ciągnąca się, oleista masa. Miksowanie trwa dość długo, dlatego trzeba robić przerwy, aby nie przegrzać silnika.. Jeśli blender ma małą moc, można dodać łyżkę oleju. Od czasu do czasu warto zatrzymać urządzenie i zebrać masę ze ścianek. Dzięki temu masa będzie tworzyła się równomiernie. W Thermomixie miksowałam 20s./ obroty 10, a następnie w 6 cyklach na obr. 9, również po 20 sekund. Po każdym cyklu zatrzymywałam urządzenie i zbierałam masę ze ścianek misy.

Teraz wiesz już jak zrobić hummus i tahini. To naprawdę nic trudnego, a własnoręcznie zrobiony hummus napawa dumą i znika ze słoika w mgnieniu oka.

  • Nigdy jeszcze nie robiłam 🙂

  • Parę razy robiłam hummus, ale jednak najczęściej kupuję gotowy – uwielbiam ten z dodatkiem papryki! 🙂

  • Kiedyś kupiłam hummus w sklepie, ale nie podszedł mi w ogóle ten smak

    • Hummus ma specyficzny smak ale akurat ja uwielbiam tą inność. Głównie odpowiedzialna jest za to pasta tahini i przyprawy np kumin. Jeśli nie podszedł ci hummus to polecam ci pasty wegańskie w słoiku z naszego warzywniaka. Są z pieczarkami, żurawiną itp i smakują jak mięsny pasztet tyle że są z fasoli lub ciecierzycy.

  • Kocham hummus i ciągle zabieram się do jego zrobienia, ale jakoś nie znajduję czasu 🙂

    • Może to jest właśnie ten moment żeby spróbować zrobić hummus samodzielnie?

  • Nigdy nie jadłam 😉

  • Paula Dowlasz

    Próbowałam kiedyś zrobić hummjus ale poszedł do kosza – niestety 😛

  • Diet&respect Dominika Legenza

    oooo ! tak dawno nie robiłam humusu, dzięki za odświeżenie pamięci
    Dominika

  • Pat Dream

    Będę robić !;) Uwielbiam domowe pasty ze strączków.

    • Możesz coś polecić?

      • Pat Dream

        Moje ulubione:
        – dojrzałe awokado zmiksowane z tofu, sokiem z cytryny i przyprawami
        – groszek z puszki zmiksowany z pesto i przyprawami
        – pestki słonecznika zmiksowane z suszonymi pomidorkami i przyprawami

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
O czym nie można zapomnieć wyjeżdżając na wakacje

Za chwilę zabrzmi ostatni szkolny dzwonek i wiele dzieci zacznie najlepszy okres w roku czyli wakacje. Kolonie, obozy, wyjazdy z...

Zamknij