Zdrowe domowe pieczone pączki

Zdrowe domowe pieczone pączki

Już w tym tygodniu Tłusty Czwartek. Ile pączków planujesz zjeść? Kupujesz czy robisz w domu? Ja w tym roku stawiam na zdrowe domowe pączki, które wczoraj robiłam w domu. Po pierwsze wiem jaki jest ich skład, po drugie są mniej kaloryczne, bo pieczone, a nie smażone. Na plus przemawia także to, że są zdrowe, bo do ich przygotowania użyłam świeżych drożdży i mąki pełnoziarnistej pszennej i owsianej. Spieszę z przepisem, ponieważ za pasem czwartek.

 

Składniki na 20 małych pączków

  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki owsianej
  • 170 g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 jajka + 1 do smarowania pączków
  • 200 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • domowa marmolada (ja użyłam z porzeczek czarnych i czerwonych. Super sprawdzą się też powidła śliwkowe)

Akcesoria

  • stolnica silikonowa lub zwykła
  • Szklanka
  • papilotki do muffinek

Do miski wkładamy cukier, drożdże i mleko o temperaturze pokojowej. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy jajka, masło, mąki i sól. Wyrabiamy ciasto łyżką lub ręką. Kiedy powstanie jednolita masa, przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto będzie miało ciemniejszy kolor, ponieważ do jego przygotowania użyliśmy mąki pełnoziarnistej.

Po upływie 40 minut wykładamy ciasto partiami na stolnicę i rozciągamy palcami na placek o grubości ok 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko delikatnie rozciągamy w dłoni i po środku ciasta nakładamy po łyżeczce nadzienia. Składamy ciasto na pół jak przy lepieniu pierogów. Następnie formujemy kulkę i wkładamy do papilotek ułożonych na blasze. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nastawimy na 180 stopni. Pączki pieczemy 15 minut. Odstawimy do ostygnięcia a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Pączki znikają tak szybko z talerza, że warto zaplanować kolejną porcję.

 

(Visited 210 times, 1 visits today)


  • Wyglądają apetycznie, w tym roku zagapiłam się z Tłustym Czwartkiem, ale w przyszłym postaram się wypróbować 😛


Facebook