LESS WASTE,  STYL ŻYCIA

Zero Waste w mojej kuchni – 15 zasad jak produkować mniej odpadów

Rok temu na blogu opublikowałam post Zero waste – co to znaczy, jak zacząć, moje spostrzeżenia. Jeśli jeszcze nie znasz tego artykułu, zachęcam do przeczytania go. Dziś z perspektywy czasu jestem jeszcze bardziej wkręcona w styl zero waste, bo wprowadziłam go właściwie we wszystkie sfery swojego życia. Fascynuje mnie wyszukiwanie ekologicznych rozwiązań, wybierania produktów, które nie będą szkodliwe dla środowiska i wyznaczanie sobie nowych celów. Cieszy mnie kiedy mogę nadać jedzeniu drugie życie i ochronić tym samym przed zmarnowaniem lub gdy wpadam na pomysł jak wykorzystać ten czy inny przedmiot w inny, nowy sposób.

Przeczytaj także: Kuchnia Zero Waste – Nie marnuję – daję produktom drugie życie

Dziś chcę ci pokazać jak całą 3 osobową rodziną pracujemy nad udoskonalaniem siebie i jak zmieniamy nasz dom w kierunku bezodpadowego życia. Zapraszam cię do mojej kuchni, poznaj nasze 15 zasad zero waste:

Zero Waste w kuchni:

  1. Nie kupujemy wody ani napojów w butelkach plastikowych. Mamy założony filtr odwróconej osmozy i stamtąd czerpiemy wodę do picia i gotowania
  2. Soki robię sama w Thermomix. Z racji tego, że owoce zostają zmielone razem z miąższem, nie produkuję odpadów.
  3. Twarożki i pasty do smarowania pieczywa robię sama. Kilka przepisów znajdziesz tutaj:
  4. Pudełka po lodach, przetworach oddajemy rodzinie do wykorzystania w piwnicy lub garażu (świetne pudełko na śrubki, gwoździe)
  5. Nie wyrzucamy słoików. Myjemy je i używamy ponownie do przechowywania żywności, na przetwory.
  6. Na zakupy zawsze idziemy z wielorazową torbą. Jeśli jej nie mamy, pakujemy zakupy w karton zabierany ze sklpeu lub bierzemy luzem.
  7. Kupując warzywa i owoce w sklepach nigdy nie pakujemy ich w worki foliowe. Bierzemy je luzem, a na pytanie kasjera czy nie było woreczków tłumaczymy cierpliwie, że unikamy plastiku.
  8. Jeśli zdarzy się nam otrzymać gdzieś foliową torebkę to zawsze wykorzystujemy ją ponownie np. jako worek na śmieci. Ostatnio jednak coraz częściej okazuje się, że nie mamy w ogóle foliowych toreb, a wszystkie nasze siatki są materiałowe.
  9.  Kupujemy warzywa / owoce z pomarszczoną skórką, które nie są już tak atrakcyjne dla innych. Można z nich zrobić zapiekankę, leczo. Zobacz nasz przepis: http://wielkikufer.pl/2018/02/pikantne-warzywne-leczo/
  10. Kupujemy nabiał, pieczywo i przetwory z krótką datą ważności. To wciąż są wartościowe produkty, tylko trzeba je szybciej zagospodarować
  11. Zrezygnowaliśmy z kupowania kawy w kapsułkach do pracy. Pijemy kawę z ekspresu w domu albo przelewamy do termosu i zabieramy do pracy.
  12. Wychodząc z domu zawsze mamy ze sobą wodę w bidonie. Nie kupujemy wody w plastikowych butelkach
  13. Kasze, makarony, ryż staramy się kupować w papierowych torebkach. Na szczęście są firmy, które tak pakują swoje produkty np. firma Kupiec. Jeśli nie ma takiej możliwości, kupujemy produkty w dużych opakowaniach (hurtowo, po 1-2kg) lub w hipermarketach na wagę.
  14. Nie kupujemy mięsa ani artykułów spożywczych pakowanych w plastikowe pojemniki (mięso, sery, wędliny w opakowaniach plastikowych). Wybieramy sklepy gdzie sprzedawczynie zważą mięso i sery i zapakują albo do naszego pojemnika albo w papier
  15.  Kupujemy mleko w szklanych butelkach (jeśli mamy możliwość). Smakuje dużo lepiej niż to w plastikowych.

Co sądzicie o powyższych punktach? Które z nich także praktykujecie? W kuchni temat zero waste jest nam bardzo bliski i łatwy do praktykowania. Obecnie pracujemy nad tym, udoskonalić naszą łazienkę i aby zero waste  był z nami także w biurze.

  • Ula – wmojejnaturze.pl

    Idea Zero Waste jest dziś dla nas odkryciem, które z mozołem próbujemy wprowadzać w życie, tymczasem dla naszych rodziców, a tym bardziej dziadków była czymś zupełnie naturalnym, choć pojęcia Zero Waste w ogóle nie znali. Jestem wdzięczna, że kilka tych nawyków, o których piszesz, wyssałam z mlekiem matki i stosuję od zawsze:)

    • Super! Ja także widzę, że wiele wyniosłam z domu a teraz tylko udoskonalam pewne metody.

  • Bardzo przydatny artykuł, o tym warto mówić 😀 Ja się staram jak mogę, produkować mniej śmieci ale niestety nie wszystko mogę zrobić 🙁 Ciężko o mleko w szklanych butelkach

    • Rzeczywiście mleko w szkle to ciągle nisza. W dużych marketach czy delikatesach są dostępne, w dyskontach niestety nie. Warto się jednak rozglądać i szukać. Jest na pewno dostępne w Auchan i Piotrze i Pawle. Cieszę się, że Ty także starasz się ograniczać odpady.

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Pielęgnacja skóry zanieczyszczonej – moja historia

Zapchane pory, tłusta skóra i wypryski to zmora nie tylko nastolatek. Ten problem dotyka coraz więcej osób po 30 roku...

Zamknij