
Zdrowe soki – co pić by mieć więcej energii, piękną skórę i włosy?
Mimo, że za oknem zima w pełni, to samo słowo „marzec” napawa mnie do działania. Od połowy lutego mam tyle energii i chęci do życia, że czasem się zastanawiam co takiego jem lub piję, co daje mi tę moc. Szukać daleko nie muszę, bo zaczęłam pić zdrowe wyciskane soki i koktajle i to one dają mi tego „kopa”. To naprawdę niesamowite budzić się rano z wielką chęcią do działania i uśmiechem od ucha do ucha. Dlatego też chcę przekazać tą dobrą energię dalej i zachęcam cię do dołączenia do tego wyzwania.
Zadanie jest bardzo proste. Kilka razy w tygodniu będę na blogu publikować wpisy z przepisami na zdrowe soki i koktajle. Twoim zadaniem jest wybrać te, które najbardziej ci podpasują pod kątem smaku i preferencji zakupowych i działać w kuchni! Przyrządzamy soki i koktajle do pierwszego dnia wiosny czyli do 21 marca. A wszystko po to by poczuć się lepiej, mieć więcej energii i by przywitać wiosnę z promienną cerą i pięknymi, zdrowymi włosami. Wiadomo, że same soki cudów od razu nie zdziałają, ale picie ich regularnie dostarczy organizmowi witamin i mikroelementów, które w połączeniu ze zdrową dietą zadziałają jak bomba na organizm. Warto się postarać i sumiennie codziennie lub co drugi dzień przygotować taki sok/koktajl. A więc sokowirówki, blendery i thermomixy w dłoń i do dzieła!
Zimowy smak
Bogactwo witaminy C wzmocni odporność, a dodatek cynamonu i imbiru rozgrzeje nas od środka w te chlodne jeszcze dni.
Składniki:
-
2 pomarańcze
-
1 limonka
-
2,5 cm imbiru
-
szczypta cynamonu
-
woda (250 ml)
Cytrusy dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Wrzucamy do pojemnika/kielicha, dodajmy imbir i blendujemy. Dodajemy wodę, a po wymieszaniu posypujemy cynamonem.
Mam moc!
Doskonałe smoothie na przeziębienia i okres przesilenia. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz witaminy K i miedź. Zwalcza przeziębienie i wzmacnia odporność.
Składniki:
-
2 pomarańcze
-
1/2 grapefruita
-
4 liście jarmużu
-
2,5 cm imbiru
-
1 łyżeczka spiruliny
-
woda (250 ml)
Cytrusy dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Pod bieżącą wodą myjemy liście jarmużu. Obieramy ze skóry imbir. Całość wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajmy wodę i spirulinę. Pijemy na zdrowie!
Cytrusowy przysmak
Kiwi i pomarańcze to doskonałe źródło witaminy C, a rukola i ogórek dodadzą napojowi smaczku. Energia na cały poranek gwarantowana!
Składniki:
-
1 pomarańcza
-
1 kiwi
-
2 garście rukoli
-
1/2 ogórka
-
sok z połówki cytryny
-
woda lub mleko roślinne ( 200 ml)
Składniki myjemy i obieramy ze skóry. Wrzucamy do blendera i miksujemy na gładkie puree. Dodajmy wodę lub mleko roślinne i delektujemy się smakiem.
Przygotowując przepisy inspirowałam się książką Zdrowe soki D. Omar

