
Pikantne warzywne leczo – rozgrzewający obiad – idealny na zimowe mroźne dni
Ostatnio zrobiłam improwizację kulinarną w postaci pikantnego leczo. Spojrzałam na zawartość mojej lodówki i kuchennych szafek i wpadłam na pomysł przygotowania fantastycznie rozgrzewającego obiadu. Wyszło pysznie, rozgrzewająco i pikantnie, czyli tak jak lubimy najbardziej. Koniecznie chcę się z wami podzielić tym przepisem, bo idą mrozy, więc każdy rozgrzewający posiłek jest mile widziany.
Warzywne leczo – przepis na danie dla 4 osób:
- 6 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryki
- garść pomidorów suszonych
- puszka cieciorki
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- puszka pomidorów w kawałkach
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 2 liście laurowe
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka kolendry w ziarnach
- łyżka rozmarynu
- 2 łyżki ziół śródziemnomorskich
Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem. Do garnka wlewamy oliwę lub olej a następnie Wrzucamy warzywa i podsmażamy. Po chwili podlewamy wodą i dusimy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy cieciorkę, suszone pomidory i pomidory z puszki. Wrzucamy kaszę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut aż kasza zmięknie. Pod koniec dodajemy przyprawy i poszatkowaną natkę pietruszki.
Obiad jest gotowy. Pyszne jednogarnkowe danie dla małych i dużych. Sycące, bardzo rozgrzewające. No po prostu pyszne!

