Ostatnio zrobiłam improwizację kulinarną w postaci pikantnego leczo. Spojrzałam na zawartość mojej lodówki i kuchennych szafek i wpadłam na pomysł przygotowania fantastycznie rozgrzewającego obiadu. Wyszło pysznie, rozgrzewająco i pikantnie, czyli tak jak lubimy najbardziej. Koniecznie chcę się z wami podzielić tym przepisem, bo idą mrozy, więc każdy rozgrzewający posiłek jest mile widziany. 

Warzywne leczo – przepis na danie dla 4 osób:

  • 6 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • garść pomidorów suszonych
  • puszka cieciorki
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka  soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka kolendry w ziarnach
  • łyżka rozmarynu
  • 2 łyżki ziół śródziemnomorskich 

Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem. Do garnka wlewamy oliwę lub olej a następnie Wrzucamy warzywa i podsmażamy. Po chwili podlewamy wodą i dusimy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy cieciorkę, suszone pomidory i pomidory z puszki.  Wrzucamy kaszę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut aż kasza zmięknie. Pod koniec dodajemy przyprawy i poszatkowaną natkę pietruszki. 

Obiad jest gotowy. Pyszne jednogarnkowe danie dla małych i dużych. Sycące, bardzo rozgrzewające. No po prostu pyszne! 

(Visited 159 times, 1 visits today)