PORADY,  ZDROWE JEDZENIE

Bezglutenowe ciasto jaglane z jabłkami

Nie sądziłam, że ten prosty przepis na jaglane ciasto bez glutenu narobi tyle szumu na Facebooku i Instagramie. Ot zwykłe ciasto, a jednak widzę jak wiele z was szuka niebanalnych i prostych zarazem przepisów na zdrowe słodycze. Tak więc nie przedłużajmy!

Nie mam nietolerancji na gluten, ale wyrzuciłam z domu białą mąkę pszenną. Dlaczego?

Uważam, że jest jej zbyt dużo w kupnych produktach – makaron, ciastka, słodkie wypieki czy pieczywo. Nie chcę więc dodawać jej do swoich potraw. Jeśli więc piekę chleb lub ciasta to zawsze używam mąk: żytniej, jaglanej, kukurydzianej, orkiszowej, owsianej lub w ostateczności mąki pszennej ale pełnoziarnistej. W obecnych czasach mamy ogromny wybór mąk, szkoda więc ograniczać się jedynie do najbardziej przetworzonej białej mąki pszennej.

Bezglutenowe ciasto przygotowałam z 2 rodzajów mąk: jaglanej i kukurydzianej. Można się natomiast ograniczyć tylko do jaglanej lub kukurydzianej.

Skąd wziął się pomysł na bezglutenowe ciasto jaglane?

Panuje u nas w domu przeziębienie, a kasza jaglana znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Działa rozgrzewająco i odśluzowuje. Zmniejsza katar, ułatwia odksztuszanie. Świetnie sprawdza się na śniadanie (jaglanka z owocami na mleku, budyń jaglany), ale ja postanowiłam pójść o krok dalej i wykorzystałam mąkę jaglaną do przygotowania ciasta.

Mąkę jaglaną możesz kupić lub zrobić samodzielnie przy użyciu Thermomixa. Ja kupuję kaszę jaglaną i mielę ją w Thermomix – 60 sekund, obroty 10. Dzięki temu mam dobrej jakości mąkę za grosze.

Jak przygotować bezglutenowe ciasto jaglane?

Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu. Jedyne czego potrzebujesz to:

  • 2 jabłka (szara reneta lub inne kwaśne jabłka)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie jogurtu naturalnego (180 ml)
  • czubata łyżka śmietany 18%
  • 1/2 szklaki oleju z pestek winogron
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Tak jak napisałam wyżej można użyć tylko mąki jaglanej lub tylko kukurydzianej. Ciasto przygotowane tylko z mąki kukurydzianej nie będzie jednak miało takich właściwości zdrowotnych jak to przygotowane z mąką jaglaną.

Jogurt i śmietanę można zastąpić kefirem, wtedy należy dodać 1 szklankę kefiru do ciasta.

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałeczki. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy do piany cukier. Gdy piana będzie lśniąca, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aby składniki połączyły się. Na koniec wlewamy jogurt i śmietanę (lub kefir) i olej. Mieszamy całość łyżką.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem z bułką tartą. Wtykamy jabłka kawałek po kawałku. Można pomóc sobie nożem, aby jabłka trafiły również na dno ciasta. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto 50-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

Bezglutenowe ciasto jaglane jest pyszne! Lekkie, słodko-kwaskowate i długo zachowuje świeżość. Idealne w połączeniu z zimnym mlekiem lub kawą. Dla dorosłych i dzieci, które chcemy poczęstować zdrowymi słodkościami.

Jeśli znasz kogoś komu ten przepis może się przydać – udostępnij przepis na Facebooku, prześlij link do wpisu na blogu lub zachęć znajomych do zaglądania na mojego bloga! Dziękuję 🙂

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
5 książek idealnych na jesienne wieczory

Za oknem piękna pogoda i aż trudno uwierzyć, że lada chwila zacznie się listopad. 17 stopni pod koniec października to...

Zamknij