
Co można zrobić z rabarbaru? Ciasto z jabłkami i rabarbarem, kompot z gruszek, jabłek i rabarbaru
Sezon na rabarbar w pełni! Ta roślina zawsze przypomina mi czasy przedszkolne, kiedy to wiosną był do obiadu kompot z kawałkami rabarbaru. Te czasy niestety już bezpowrotnie minęły, ale pamięć i sentyment do rabarbaru pozostały. Dziś w warzywniaku rabarbar kusił mnie swoim pięknym kolorem, więc nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Mam w związku z tym dla ciebie przepisy na 2 bardzo smaczne dania. Ciasto z jabłkami i rabarbarem, które wprost rozpływa się w ustach i oczywiście kompot na bazie gruszek, jabłek i rabarbaru.
Ciasto z jabłkami i rabarbarem
Składniki:
- 130 gramów miękkiego masła + dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 3 kwaśne jabłka
- 2 łodygi rabarbaru
- 3 jajka
- 100 gramów cukru
- 200 gramów mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia (15 gramów)
- szczypta soli
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- bułka tarta do posypania blachy
Przybory kuchenne:
- okrągłą forma do ciasta ( średnica 26-28 cm, może być tortownica lub forma do tarty)
- łyżka
- mikser lub Thermomix
- łyżka
- patyczek do szaszłyków
- piekarnik
Jabłka umyj, obierz ze skóry i wykrój gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałki, np. ósemki. Rabarbar umyj, obetnij końcówki i pokrój w paski. Do miski wsyp cukier, mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodaj masło i jajka. Wymieszaj mikserem, a jeśli używasz Thermomixa ustaw 20 s/obroty 6. Okrągłą blachę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto na blachę i za pomocą łyżki rozprowadź po blasze. Na wierzchu ciasta ułóż obok siebie jabłka i kawałki rabarbaru. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 40 minut. Co jakiś czas możesz sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na około 10 minut. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Uwierz lub nie, ale ciasto wyszło przepyszne. Jako, że nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami, nie posypałam ciasta cukrem pudrem. Słodycz jabłek i cukier dodany do ciasta w zupełności mi wystarczą.
Kompot z gruszek, jabłek i rabarbaru
Składniki:
- jabłka – pół kilograma
- gruszki – 3-4 sztuki
- rabarbar – 5 łodyg
- cukier (opcjonalnie)
Przybory kuchenne:
- garnek
- dzbanek
- łyżka
Przygotowanie kompotu z gruszek, jabłek i rabarbaru jest niezwykle proste. Wystarczy tylko jeśli umyjesz owoce, wykroisz gniazda nasienne w jabłkach i gruszkach i obetniesz brzydkie końcówki rabarbaru. Następnie pokrój owoce i rabarbar na mniejsze części i wrzuć do garnka. Zalej wodą do 3/4 poziomu garnka i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie możesz dosłodzić kompot, ale jeśli owoce są słodkie to pomiń dosładzanie go. Owoce z kompotu można zjeść. Ten napój jest świetny na upalne dni, jego lekko kwaskowaty smak szybko ugasi pragnienie.
A ty lubisz rabarbar? Robisz z niego kompot, ciasto a może dżemy? Koniecznie daj znać!

