
Nalewka z orzecha włoskiego – najlepsze naturalne lekarstwo przy zatruciach pokarmowych, rotawirusie i grypie żołądkowej
Zatrucia pokarmowe przychodzą znikąd. Ot zjemy coś, a po kilku godzinach mdli nas i czujemy się źle. Podobnie jest z tzw. grypą żołądkową. To wirusowe zakażenie układu pokarmowego, które atakuje i dorosłych i dzieci. Objawia się wymiotami, bólami brzucha, nudnościami, brakiem apetytu i czasem gorączką. Zarazić się można praktycznie wszędzie – drogą kropelkową od osoby chorej, ale też poprzez brudne owoce czy warzywa. Warto mieć pod ręką specyfik, który złagodzi objawy i skróci przebieg choroby.
Takim specyfikiem jest niewątpliwie orzech włoski i specyfiki z niego zrobione.
Lecznicza historia
Orzech włoski i jego lecznicze właściwości znane były już w starożytności. Grecy leczyli nim zapalenie nerek i kamicę żółciową. Rzymianie natomiast wierzyli, że olej z tych orzechów neutralizuje trucizny. Odwary z młodych liści stosowane były na robaki i cukrzycę, a nalewka z niedojrzałych owoców pomagała na biegunkę. W średniowiecznej Europie orzech włoski uważany był za drzewo płodności.
Współczesna medycyna potwierdziła lecznicze właściwości orzecha włoskiego. Przede wszystkim działa on bakteriobójczo, oczyszczająco i regulująco na przemianę materii. Najbardziej znany jest napar lub nalewka z tego orzecha. Stosuje się je w nieżycie żołądka i jelit, biegunce, zatruciach i tzw grypach żołądkowych, Można stosować również zewnętrznie na zapalenia okolic intymnych, ropne zapalenia skóry czy żylaki. (na podstawie książki M. Gorzkowskiej „Zioła – jak zbierać, przetwarzać, stosować”).
Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?
Nalewkę robimy zawsze z niedojrzałych orzechów włoskich. Ja swoje orzechy zbierałam na początku lipca (zbieramy orzechy od 25 czerwca- 5 lipca) w miejscu z dala od drogi, w suchy i ciepły dzień. Zasada jest taka by na każde 5 orzechów ( w łupinie) dodać 3 łyżeczki cukru i 100 ml spirytusu. Tak więc na 500 ml spirytusu bierzemy 25 orzechów i 15 łyżeczek cukru. Oprócz tych składników potrzebujemy szklany słoik i rękawiczki, bo orzechy podczas krojenia brudzą ręce.
Jak krok po kroku przygotować nalewkę z orzecha włoskiego
Orzechy myjemy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki wraz z zieloną łupiną. Orzechy są miękkie, więc nie ma z tym problemu. Wkładamy porcję orzechów (5 szt) do słoika, zasypujemy 3 łyżeczkami cukru i kładziemy kolejną warstwę orzechów. Czynność powtarzamy, aż ułożymy wszystkie orzechy i zasypiemy je cukrem. Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy słoik na miesiąc w ciepłe miejsce. Co kilka dni mieszamy, aby rozpuścił się cukier. Z początku nalewka jest koloru żółtego, aż nagle zaczyna robić się czarny osad (coś jakby kożuch). Nie jest to żaden problem. Nalewka ma mieć taki kolor, zlewając ją do butelek będzie w całości czarnego koloru.
Jak stosować nalewkę z orzecha?
Po miesiącu nalewkę filtrujemy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub sitko z małymi oczkami. Przelewamy do butelek z ciemnego szkła. W razie problemów żołądkowych pijemy 2-3 dziennie 40 kropli na cukier lub rozpuszczonych w ciepłej przegotowanej wodzie. Nalewka ma gorzkawy smak, ale najważniejsze są jej właściwości lecznicze: oczyszcza z toksyn, leczy ból brzucha, uspokaja biegunkę.
Warto spróbować zanim sięgniemy po suplementy diety czy inne specyfiki z apteki.
Próbowaliście nalewki z orzecha włoskiego? A może robicie inne nalewki w domu?


-
Aga
-
Monika Wielki Kufer
-
-
Basia
-
Karolina Gie
-
Justyna / CosmeticsMyAddiction
-
pirelka