
Prosty przepis na ogórki małosolne
Uwielbiam ogórki pod każdą postacią, a możliwość ukiszenia ich samemu jest niesamowitą frajdą. Dlatego mam dziś dla was prosty przepis na ogórki małosolne! Ich przygotowanie zajmie wam co najwyżej 15 minut, a po dwóch dniach możecie już je pałasować. Właśnie po takim okresie ogórki będą małosolne, a jeśli zostawicie je na dłużej ukiszą się.

Prosty przepis na ogórki to nie tylko szybkość w ich przygotowaniu, ale też proste składniki. Wystaczy zawitać do jednego warzywniaka, aby kupić wszystkie składniki.
Żeby nie przedłużać – zaczynamy!
Co kupić na ogórki małosolne
Na duży 3 litrowy słój potrzebujemy:
- kilogram ogórków gruntowych
- pęczek kopru z baldachami
- czosnek – 4 ząbki
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- 4 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pół łyzeczki czarnego pieprzu
- kawałek korzenia chrzanu
- 2 łyżki soli kamiennej (niejodowanej) lub himalajskiej
- 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
Koper, czosnek i chrzan można zakupić razem jako tzw zestaw do kiszenia.
Ogórki małosolne krok po kroku
Ogórki wybieramy małe lub średnie. Takie są najsmaczniejsze. Myjemy je i odkładamy na talerz. Zagotowujemy wodę w garnku i zostawiamy do ostudzenia. Do wody wsypujemy sól i mieszamy aż się rozpuści. Do dużego 3 litrowego słoja ( można je kupić w Pepco lub marketach) wkładamy warstwowo ogórki, zestaw do kiszenia (lub osobno kawałek korzenia chrzanu, jego liście, czosnek i koper z baldachami). Wsypujemy po kolei przyprawy. Całość zalewamy letnią solanką, tak aby woda przykryła ogórki. Słój przykrywamy małym talerzykiem i obciążamy kamieniem albo słoikiem wypełnionym wodą. Ogórki muszą cały czas być pod powierzchnią solanki. Po 2 dniach możemy już zajadać pyszne małosolne ogórki.
Prawda, że to prosty przepis na ogórki małosolne?

