
Co to jest oxymel (oksymel) i jak go zrobić?
Kiedy zapytałam was na Instagramie czy wiecie co to jest oxymel (oksymel) 98% z was odpowiedziało, że nie. Dlatego też spieszę z tym postem, bo oksymel to coś co każdy powinien mieć, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Oxymel (oksymel) jest opracowaną przed wiekami klasztorną miksturą na odporność organizmu. Preparaty tego typu były używane przez mnichów w przypadku przeziębienia, ale i poważnych chorób typu dżuma. W oxymelach główną rolę pełnią ocet jabłkowy, miód i składniki bakterio i wirusobójcze oraz rozgrzewające organizm.
Jak zrobić oksymel?
Wykonanie tego specyfiku jest bardzo proste, ale wymaga też czasu, aby preparat dojrzał. Warto więc już w sierpniu lub na początku września zabrać się za przygotowania, bo po pierwsze warzywniaki oferują cały wachlarz świeżych warzyw potrzebnych do oksymela, a po drugie słoik z tym lekarstwem musi dojrzewać 4 tygodnie.
Ja zabrałam się za przygotowania w październiku, więc nadal masz szansę przygotować swój słoik mocy. Sklepy wciąż oferują świeże składniki, więc warto się rozejrzeć za nimi.
Składniki na oksymel:
- dobry ocet jabłkowy (ok 500 ml)
- płynny miód do dosłodzenia gotowego specyfiku
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 korzeń chrzanu ( w sezonie ogórkowym jest łatwo dostępny, poza nim bywa różnie, więc można ten składnik pominąć)
- korzeń imbiru długości środkowego palca u dłoni
- 3 ostre papryczki lub chilli w proszku (1 łyżka)
- pęczek natki pietruszki
- kurkuma (1 łyżka)
- rozmaryn (1 łyżka)
- szałwia (1 łyżka)
- oregano (1 łyżka)
Przepis na Oksymel
Wszystkie świeże składniki trzeba drobno posiekać ( jedynie chrzan trzemy na tarce). W szklanym słoiku układamy warstwowo składniki do 3/4 wysokości słoja (ja rozdrabniałam składniki w Thermomix – 20 sekund, obroty 4,5) więc siłą rzeczy nie układałam warstwami, a całość przełożyłam do słoika). Następnie zalewamy octem jabłkowym, w ilości potrzebnej do przykrycia składników, a nawet 2-3 cm ponad. Słój ustawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie i od czasu do czasu mieszamy zawartość. Pilnujemy aby składniki były zawsze przykryte warstwą octu.
Po upływie miesiąca odcedzamy ocet i mieszamy go z płynnym naturalnym miodem. Ilość miodu dostosowujemy do naszych preferencji smakowych. Minimalna ilość miodu nie powinna być jednak mniejsza niż 1/3 objętości zlanego octu.
Jak stosować oksymel?
Przyjmujemy 1 łyżkę dziennie z rana – profilaktycznie. Można rozcieńczyć oksymel w letniej wodzie. Kiedy zbliża się okres zachorowań lub czujemy że coś nas bierze, trzeba zwiększyć częstotliwość do 3-5 łyżek dziennie.
Inne właściwości oksymela
Oksymel oprócz swoich uodparniających właściwości świetnie sprawdza się jako dodatek do tłustych potraw. Usprawnia trawienie, zapobiega wzdęciom. Sprawdza się także jako przyprawa do mięs. Z racji swojego „gorącego” składu, oksymel rozgrzewa organizm od wewnątrz.
I co sądzicie o tym specyfiku? Jak wzmacniacie odporność jesienią i zimą?

