
Pasta do chleba z białej fasoli z czosnkiem i rozmarynem
Pisałam wam ostatnio na Fanpage Wielki Kufer o ograniczeniu mięsa. Zjadam go, a właściwie zjadłam za dużo – na śniadanie, obiad i kolację. I to praktycznie codziennie. Od jakiegoś czasu mocno ograniczyłam spożycie wędlin i mięsa na obiad. Jest mi z tym bardzo dobrze, nie czuję się ociężała czy ospała. Mam więcej energii i czuję taką lekkość. Jednocześnie nie odczuwam głodu, a tego chyba najbardziej się obawiałam. Mięso jem, ale dużo rzadziej niż kiedyś.
Ograniczenie rozpoczęłam od śniadań i kolacji. Zaczęłam jeść częściej musli i warzywne pasty. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy tylko kilka składników, blender i pasta gotowa. Dużym ich plusem jest to, że są sycące, zdrowe i wiem dokładnie co jest w składzie. A w składzie są same dobroci, zresztą zobaczcie sami!
Fasola zwyczajna jest źródłem błonnika, potasu i cynku, ale ta z puszki może zawierać dużo soli kuchennej. Warto więc, po otwarciu puszki wypłukać fasolę pod bieżącą wodą.
Wartości odżywcze fasoli białej drobnej
[table id=6 /]
Dlaczego pasta z fasoli?
Kremowa i bardzo sycąca pasta z fasoli jest świetnym zamiennikiem wędlin czy sera na codziennej kanapce.. Urozmaici poranne śniadanie, jest super pomysłem na imprezę ze znajomymi czy szwedzki stół. Może zastąpić masło. Dodatek czosnku i rozmarynu nadają paście niepowtarzalny smak.
Pasta do chleba z białej fasoli – co potrzebujemy?
- 240 g odsączonej i przepłukanej białej fasoli z puszki (drobne ziarna)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i chwilę podsmażamy. Czosnek z cebulą powinny się delikatnie przyrumienić. Pod koniec smażenia wrzucamy na patelnię rozmaryn. Do wysokiego naczynia wrzucamy puszkę odsączonej i przepłukanej fasoli, dodajemy zawartość z patelni i 5 łyżek oliwy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak sama widzisz pasta jest banalnie prosta w wykonaniu, a koszt zakupu składników wcale nie jest wysoki. Pastą można smarować pieczywo, krakersy lub podawać jako gęsty dip do paluchów czy nachosów.
Bardzo polecam!
Dane wartości odżywczych fasoli pochodzą z książki „Kalorie, węglowodany, cholesterol. Poradnik zdrowego odżywiania w faktach i liczbach” autorstwa Marthy Schueneman


-
Paulina Weiher @theCieniu
-
Karolina Gie
-
Basia
-
Justyna / CosmeticsMyAddiction
-
Monika Wielki Kufer
-
-
Olga Dąbrowska
-
Monika Wielki Kufer
-
-
Pani Podróżnik
-
Monika Wielki Kufer
-
-
Danuta Brzezińska
-
Monika Wielki Kufer
-
-
BogusiaM
-
Monika Wielki Kufer
-
BogusiaM
-
Monika Wielki Kufer
-
BogusiaM
-
-
-
-
-
pirelka
-
Monika Wielki Kufer
-