
Podrażniona skóra dłoni? Zrób samodzielnie naturalny, odżywczy krem do rąk. To bardzo proste! – DIY
Zima to trudny czas dla naszej skóry. Ciągłe mrozy, wiatr i śnieg wysuszają delikatny naskórek na dłoniach. Jeśli tak jak ja zimą cierpisz na podrażnioną skórę na dłoniach, polecam ci wykonanie w domu naturalnego i bardzo odżywczego kremu. Robiłyśmy go w styczniu na warsztatach i z opinii kursantek wiem, że one również są zadowolone z tego kosmetyku.
Co będziemy potrzebować?
Faza
olejowa:
olejowa:
-
5 g oleju ze słodkich migdałów
-
2 g oleju jojoba
-
10 g masła shea
-
3 g biobazy emulgującej
-
1 g alkoholu cetylowego
Faza
wodna:
wodna:
-
30 g naparu z rumianku
-
1/4 łyżeczki gliceryny
Dodatkowo:
-
witamina E – 27 kropelek
-
biokonserwant
Akcesoria:
- waga kuchenna,
- termometr np taki (KLIK),
- 2 miseczki,
- szklanka,
- garnek z wodą do kąpieli wodnej,
- łyżka,
- mikser lub blender
Dlaczego takie składniki?
Olej ze słodkich migdałów jest olejem neutralnym, nadaje się do wszystkich rodzajów skóry, także niemowląt. Jest więc bardzo delikatny, a o to nam chodzi przy podrażnionej skórze dłoni. Masło shea ma tłustą konsystencję i doskonale ochroni dłonie przed zimnem i mrozem. Olej jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę. Zawiera witaminy A, E, F. Rumianek, jak fazę wodną, wybrałam dlatego, że działa kojąco na skórę. Jest to szczególnie ważne przy spierzchniętej skórze na dłoniach.
Gdzie kupić składniki?
Źródeł gdzie można nabyć półprodukty jest wiele, ale ja polecam wam sprawdzone sklepy, gdzie oleje i masła są nie tylko w dobrej cenie, ale również są wysokiej jakości.
Sposób przygotowania.
Zapoznaj się też z przepisem na szlachetny krem do twarzy (KLIK), tam dokładnie krok po kroku opisałam jak przygotować stanowisko pracy przed zrobieniem kremu.
-
Oleje, biobazę emulgującą i alkohol cetylowy rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Podgrzewamy do czasu aż wszystkie składniki się połączą
( ok 60 stopni). Po rozpuszczeniu składników wyjmujemy miskę z
kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. -
Przygotowujemy Fazę wodną. W naczyniu zaparzamy rumianek i zostawiamy pod
przykryciem do naciągnięcia. -
Faza wodna i olejowa przed połączeniem muszą mieć taką samą
temperaturę (ok 50 stopni) -
Fazę wodną wlewamy do wysokiego naczynia i zaczynamy miksować. Małym
strumieniem dolewamy fazę olejową. Po dodaniu całości miksujemy
jeszcze ok 2 minut. -
Krem z początku przybierze postać mleka, potem gęstej śmietany.
-
Kiedy połączymy obie fazy i temperatura kremu spadnie do ok 40 stopni,
dodajemy witaminę E i ekokonserwant. Chwilę miksujemy, aby
składniki się połączyły. -
Gotowy krem przekładamy do pudełka. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne
miejsce do ostygnięcia.
Uwaga:
Ekokonserwant dodajemy, aby przedłużyć trwałość kremu. Z konserwantem krem
przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu. Jego trwałość to
ok 6 miesięcy. Bez konserwantu krem musi być przechowywany w
lodówce. Jego trwałość to zaledwie tydzień.
przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu. Jego trwałość to
ok 6 miesięcy. Bez konserwantu krem musi być przechowywany w
lodówce. Jego trwałość to zaledwie tydzień.
I jak wam się podoba przepis na odżywczy krem do rąk? Zrobicie swój w domu? Jeśli tak, to koniecznie pochwalcie się nim, wysyłając zdjęcie na wielki.kufer@gmail.com


-
Justyna86
-
Monika Wielki Kufer
-