Codziennie rano robię zakupy w warzywniaku. Lubię kiedy na moim stole goszczą świeże warzywa i owoce. To ogromna dawka witamin i minerałów. Wyznając zasadę, że jestem tym co jem i co wcieram lub nakładam na swoje ciało, wymyśliłam nową serię wpisów na bloga! Jadalne kosmetyki, bo tak będzie brzmiała ta seria, to olbrzymia dawka ciekawostek na temat warzyw i owoców wraz z przepisami na wykonanie kosmetyków naturalnych. Postawiłam sobie wysoko poprzeczkę, ponieważ będą to jedynie kosmetyki, które będzie można zjeść. Jadalne kosmetyki. Żadnej chemii, dodatków, barwników i konserwantów. 100% natury w naturze! Alfabetyczny harmonogram ułatwi śledzenie ciekawostek. Jak ci się podoba ta wizja? Daj koniecznie znać, w komentarzu. Będzie mi bardzo miło!
AWOKADO
Awokado to owoc egzotyczny, pochodzący z Ameryki środkowej i południowej.Na kontynencie europejskim jest wykorzystywany od XII w. Z uwagi na liczne pozytywne właściwości awokado jest stosowane nie tylko jako smaczny składnik potraw, lecz również kosmetyków. Ten zielony owoc bogaty jest w witaminę A, C i E, białko, miedź i tłuszcze jednonienasycone. Awokado doskonale nadaje się do przygotowania maseczek do twarzy i na włosy. Zobacz jakie przepisy dla Ciebie przygotowałam:
Maseczka oczyszczająco-nawilżająca z awokado
- ¼ miąższu z awokado
- ¼ kubka jogurtu naturalnego
- łyżeczka świeżych drożdży
Wydrążamy miąższ z dojrzałego, miękkiego awokado i ugniatamy widelcem na papkę. Dodajemy jogurt i drożdże i wszystko razem mieszamy. Nakładamy maseczkę na twarz (omijając okolice oczu), szyję i dekolt. Po 20 minutach zmywamy maseczkę wodą, wykonując kolistymi ruchami masaż. Jeśli maseczka zaczyna szybciej zasychać, spryskujemy twarz wodą termalną, naparem ziołowym lub zwykłą wodą w butelce z atomizerem. Drożdże można zastąpić zieloną lub białą glinką kosmetyczną.
Odżywka do włosów z awokado
Wydrążamy miąższ z awokado, rozgniatamy i mieszamy ze śmietaną/jogurtem na gładką masę. Przygotowaną papkę wmasowujemy we włosy i skórę głowy, przykrywamy czepkiem kąpielowym lub woreczkiem foliowym i zawijamy ręcznikiem. Po 20 minutach spłukujemy maskę ciepłą wodą i myjemy włosy jak zwykle.
Maseczko-peeling z awokado do cery suchej i wrażliwej
-
2 łyżki miąższu dojrzałego awokado
-
1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
-
solidna szczypta płatków owsianych
-
½ łyżeczki gliceryny
-
ok. 27 kropli (1 ml) witaminy E
Awokado ucieramy na gładką masę np. blenderem lub łyżką. Dodajemy pozostałe składniki. Jeśli maseczka jest rzadka, dodajemy płatki owsiane dla zagęszczenia. Jeśli maska wyszła zbyt gęstą rozrzedzamy ją jogurtem/śmietaną. Nakładamy na twarz, szyję i dekolt. Po 15 minutach wykonujemy masaż kolistymi ruchami i zmywamy maseczkę ciepłą wodą.
|