
Zdrowe tłuszcze w diecie wegan i wegetarian
Coraz więcej osób decyduje się, by przejść na dietę wegańską lub wegetariańską. W przypadku diety wegetariańskiej wiążę się to z wyeliminowaniem z menu mięsa. Bardziej rygorystyczna jest dieta wegańska, w której oprócz mięsa nie spożywa się także produktów odzwierzęcych.
Pozbywamy się więc z naszej kuchni jajek, mleka, serów i miodu. W jakich produktach znajdziemy tłuszcze? Czy wszystkie tłuszcze są zdrowe? Jak możemy je wykorzystać w naszej kuchni? Dlaczego są one tak ważne dla organizmu człowieka?
Tłuszcze w diecie
Tłuszcze w diecie powinny utrzymywać się na poziomie 20-35% dziennej racji żywieniowej. Szczególnie ważne są nienasycone kwasy tłuszczowe. Pełnią one niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Wspierają system nerwowy, mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, obniżają tzw. zły cholesterol i biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu naszych komórek. Istnieją też tłuszcze, których każdy człowiek powinien unikać. Są to nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans. W przeciwieństwie do tłuszczy nienasyconych, tłuszcze nasycone podnoszą poziom złego cholesterolu, mogą powodować miażdżyce oraz choroby układu krążenia.
Tłuszcze pochodzenia roślinnego
Tłuszcze pochodzenia roślinnego to w dużej mierze tłuszcze wielonienasycone, a więc te, których powinnyśmy spożywać najwięcej. W związku z tym, że ludzki organizm nie potrafi ich wytworzyć samodzielnie, należy je regularnie dostarczać, wraz z naszą dietą. Gdzie znajdziemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe?
- OWOCE: awokado
- ORZECHY: arachidowe, włoskie
- NASIONA: dyni, soi, siemię lniane, chia, konopi
- OLEJE: słonecznikowy, rzepakowy, sezamowy, z wiesiołka, szafranowy, sojowy, lniany, kukurydziany, z pestek winogron
Tłuszcze nienasycone w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej
Produkty zawierające zdrowe tłuszcze możemy spożywać w formie przekąsek lub dodawać je do nieco bardziej skomplikowanych potraw. Bez problemu przyrządzimy desery, dania obiadowe lub przepyszne koktajle. Lody z awokado, budyń z awokado z dodatkiem nasion chia, owocowy koktajl z dodatkiem nasion chia, kolorowa sałatka z pestkami słonecznika lub dyni, smaczny dresing ziołowy na bazie wybranego oleju — to tylko część tego, co można wyczarować w zaciszu swojej kuchni.
Konsekwencje spożywania zdrowych tłuszczów
Spożywanie tłuszczy nienasyconych ma szereg swoich konsekwencji. Oczywiście pozytywnych!
Jak zdrowe tłuszcze wpłyną na nasz organizm?
- poprawią jędrność skóry
- wpłyną korzystnie na nasze włosy i paznokcie
- obniżą prawdopodobieństwo wystąpienia alergii i atopii
- mogą zapobiec powstaniu tzw. plamki żółtej oka
Decydując się na jakąkolwiek dietę, należy pamiętać, by spożywać wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bój się nowości i kuchennych eksperymentów. Poznawaj nowe smaki i ciesz się świetnym samopoczuciem, pozostając w dobrej kondycji i zdrowiu. Więcej na stronie sklep-zdrowia.eu

