
Potrawy wielkanocne – lista
W tym roku po raz pierwszy przygotuję Wielkanoc w swoim domu. Mimo euforii czuję delikatną tremę czy wszystko się uda, czy o niczym nie zapomnę. Dlatego też przygotowałam dla siebie i was listę potraw, które mogą znaleźć się na wielkanocnym stole.
Lista potraw wielkanocnych
Wiadomo, że jajka to główny element Wielkanocy. Można je przygotować na wiele sposobów od zwykłych na twardo z majonezem, po te faszerowane:
- jajka na twardo z majonezem
- jajka faszerowane
- jajka w sałatce
- jajka faszerowane w panierce
Inne potrawy wielkanocne
- Biała kiełbasa (na gorąco, zimno, zasmażana z cebulą)
- Żurek, barszcz biały lub zupa chrzanowa (różne są zwyczaje w polskich domach) Ja polecam zrobić zawczasu swój zakwas na żurek. Przepis znajdziecie tutaj:
- Chleb (najlepiej ze święconki)
- Wędliny – kiełbasa, schab pieczony np. ze śliwką, szynka
- Pasztet mięsny lub warzywny (najlepiej domowej roboty)
- Zimne nóżki, czyli kurczak w galarecie
- Roladki drobiowe z jajkiem w środku
Ciasta wielkanocne
- Babka wielkanocna (drożdżowa, piaskowa lub zrobiona z kakao czyli marmurkowa
- Keks z bakaliami
- Wieniec drożdżowy
- Strudel
- Mazurek (kajmakowy, czekoladowy, z różą lub inny)
- Sernik (tradycyjny z kruszonką lub z brzoskwinią)
- Makowiec ( bardziej na Boże Narodzenie, ale są domy gdzie makowiec jada się i w Wielkanoc)
- Pascha
- Miodownik
- Beza Pavlova
Jestem ogromnie ciekawa, które z tych potraw pojawią się na waszych wielkanocnych stołach. Dajcie znać!

