
Knedle ze śliwką czy truskawkami? A może jedno i drugie?
Sezon jesienny w tym roku rozpoczął się pod hasłem KNEDLE! We wrześniu zrobiłam je już dwa razy i ciągle mi mało. Poprzednim razem zdecydowałam się na knedle ze śliwkami w cynamonie, a tym razem zrobiłam mix – część knedli ze śliwkami, a część z truskawkami.
Taki mix „wymusił” na mnie fakt zalegających w lodówce rozmrożonych truskawek, które zostały ze smoothie oraz plątających się w koszu z owocami śliwek. Pomysł na knedle natomiast zrodził się z tego, że od kilku dni, przy każdym otwarciu lodówki, witała mnie napoczęta kostka twarogu, na którą nikt z domowników nie miał ochoty. Jako, że nie wyrzucam jedzenia i staram się żyć w myśl zasady #wykorzystujeniemarnuje wykombinowałam, że zrobię knedle. No i wyszły! Rozpływające się w ustach puszyste kule nadziewane raz śliwką a raz truskawką.
Przepis na knedle ze śliwkami i/lub truskawami jest bardzo prosty i naprawdę nie trzeba mieć nie wiadomo jakich składników, aby je zrobić. Poniżej podaje przepis ogólny, owoce wybieracie sami.
Przepis na knedle
- 400 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania blatu
- 150 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- sól
- owoce: śliwki, truskawki, brzoskwinie( bez pestek, jeśli są duże to pokrojone na kawałki
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie rozdrabniamy je widelcem lub tłuczkiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy twaróg, jajko, ostudzone ziemniaki i 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy ręką, aż składniki się połączą. Następnie wykładamy małe porcje masy na stolnicę obsypaną mąką. Ja mam silikonową stolnicę, którą bardzo wam polecam. Zajmuje bardzo mało miejsca, jest łatwa w utrzymaniu czystości, a bardzo przydatna przy robieniu knedli, kopytek, pierogów czy innych klusek. Formujemy placuszki, do których na środek wkładamy po kawałku owocu. Zalepiamy końce i w dłoniach formujemy kulę. Jeśli ciasto za bardzo się lepi, obtaczamy kulę w mące i odkładamy na talerz. W międzyczasie nastawiamy garnek z osoloną wodą i do gotującej się wody wkładamy łyżką knedle. Gotujemy na średnim ogniu do czasu aż kluski wypłyną, a następnie jeszcze ok 5 minut. Podajemy z cukrem i masłem lub bułką tartą.

