
Bułki drożdżowe z solą i z kminkiem – jedzenie bez chemii
Niestety z roku na rok zauważam, że dobrego pieczywa trzeba szukać ze świecą. Pieczywo nafaszerowane jest spulchniaczami, szybko pleśnieje i kruszy się podczas krojenia. Wielu moich znajomych piecze chleb i bułki samodzielnie w domu. Byłam ciekawa jak to jest, ale zawsze wydawało mi się, że pieczenie chleba wymaga bardzo dużo czasu.
Któregoś dnia postanowiłam spróbować swoich sił i zrobić sama bułki. I…..dawno nie jadłam tak dobrego pieczywa! Wcale nie zabrało mi to dużo czasu. Nieskromnie powiem, że bułki wyszły genialne, pyszne solo jak i z dodatkami.
Jak zrobić bułki? Poniżej mój przepis:
Składniki
- 3 szklanki mąki (można użyć pszennej, żytniej lub pomieszać różne rodzaje mąki)
- pół kostki drożdży (ok 50g)
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek (może być też olej)
- 1 szklanka letniej wody
- sól i cukier – po 1 kopiastej łyżeczce od herbaty
Mąkę przesiej do miski. Do szklanki nalej 2/3 letniej wody, następnie wkrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj drożdże z wodą, wlej całość do mąki. Dodaj do miski jeszcze 1/3 wody. Wlej 4 stołowe łyżki oliwy/oleju, dodaj cukier, sól. Wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto ok 10 minut. Im dłużej będziesz ugniatać tym lepiej. Ciasto nie może się lepić do rąk, dlatego obok powinien stać pojemnik z mąką, aby wolną ręką sięgnąć po mąkę i podsypywać ciasto. Kiedy już powstanie jednolita kulka, zostaw ją w tej misce, przykryj płócienną szmatką lub papierowym ręcznikiem i odstaw na 30-40 minut, aby ciasto wyrosło.
Kolejnym etapem jest uformowanie bułek. Jeśli chcecie zrobić bułki z dodatkami, warto podzielić ciasto na kilka części. Ja chciałam zrobić bułki z solą morską i z kminkiem. Uformowałam więc 2 kule i dodałam do ciasta sól gruboziarnistą, a do drugiej kuli kminek. Obie kule wyrobiłam przez chwilę w misce, aby dodatki wniknęły wgłąb ciasta. Potem odrywałam po kawałku ciasta z każdej kuli i w dłoniach formowałam kulki.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, układałam kule i rozpłaszczałam je delikatnie ręką. Możecie na wierzchu zrobić wzór, aby rozpoznać które bułki są z solą, a które z kminkiem.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, bułeczki pieczemy ok 20-25 minut, sprawdzając co jakiś czas czy są już rumiane.
Jak wam się podobają moje bułeczki? Prawda, że wyglądają bardzo apetycznie?


-
Strudelka 111
-
Ika
-
Bogusia M
-
GoodForYouDP
-
Ruda
-
ja, Kosmeonautka