INNE

Bułki drożdżowe z solą i z kminkiem – jedzenie bez chemii

Niestety z roku na rok zauważam, że dobrego pieczywa trzeba szukać ze świecą. Pieczywo nafaszerowane jest spulchniaczami, szybko pleśnieje i kruszy się podczas krojenia. Wielu moich znajomych piecze chleb i bułki samodzielnie w domu. Byłam ciekawa jak to jest, ale zawsze wydawało mi się, że pieczenie chleba wymaga bardzo dużo czasu. 
Któregoś dnia postanowiłam spróbować swoich sił i zrobić sama bułki. I…..dawno nie jadłam tak dobrego pieczywa! Wcale nie zabrało mi to dużo czasu. Nieskromnie powiem, że bułki wyszły genialne, pyszne solo jak i z dodatkami.

Jak zrobić bułki? Poniżej mój przepis:


Składniki
  • 3 szklanki mąki (można użyć pszennej, żytniej lub pomieszać różne rodzaje mąki)
  • pół kostki drożdży (ok 50g)
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek (może być też olej)
  • 1 szklanka letniej wody
  • sól i cukier – po 1 kopiastej łyżeczce od herbaty
Mąkę przesiej do miski. Do szklanki nalej 2/3 letniej wody, następnie wkrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj drożdże z wodą, wlej całość do mąki. Dodaj do miski jeszcze 1/3 wody. Wlej 4 stołowe łyżki oliwy/oleju, dodaj cukier, sól. Wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto ok 10 minut. Im dłużej będziesz ugniatać tym lepiej. Ciasto nie może się lepić do rąk, dlatego obok powinien stać pojemnik z mąką, aby wolną ręką sięgnąć po mąkę i podsypywać ciasto. Kiedy już powstanie jednolita kulka, zostaw ją w tej misce, przykryj płócienną szmatką lub papierowym ręcznikiem i odstaw na 30-40 minut, aby ciasto wyrosło. 
Kolejnym etapem jest uformowanie bułek. Jeśli chcecie zrobić bułki z dodatkami, warto podzielić ciasto na kilka części. Ja chciałam zrobić bułki z solą morską i z kminkiem. Uformowałam więc 2 kule i dodałam do ciasta sól gruboziarnistą, a do drugiej kuli kminek. Obie kule wyrobiłam przez chwilę w misce, aby dodatki wniknęły wgłąb ciasta. Potem odrywałam po kawałku ciasta  z każdej kuli i w dłoniach formowałam kulki. 
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, układałam kule i rozpłaszczałam je delikatnie ręką. Możecie na wierzchu zrobić wzór, aby rozpoznać które bułki są z solą, a które z kminkiem.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, bułeczki pieczemy ok 20-25 minut, sprawdzając co jakiś czas czy są już rumiane. 
Jak wam się podobają moje bułeczki? Prawda, że wyglądają bardzo apetycznie?
  • Jej… tyle razy obiecywałam sobie, że zacznę wypiekać pieczywo po wielu porażkach z tym zakupionym w marketach… Niby wydawało się, że wybieram najlepsze, najdroższe bułeczki z ziarnami, ciemne – wyglądające jak razowe, a tu się zaraz okazywało, że są np. 'z głębokiego mrożenia' albo barwione karmelem :/

    Wspaniały przepis. Cudowne zdjęcia 🙂

    Dołączam 🙂

    • Witaj! Bardzo się cieszę! Jeśli chodzi o bułki to tak naprawdę robi się je bardzo szybko, a świadomość, że są w 100% naturalne jest świetną motywacją.

  • Ika

    u mnie kminek nie ma prawa być w domu 😀

    • Nie lubisz kminku? Ja uwielbiam!

  • Wyglądają apetycznie;P Chociaż ja nienawidzę ugniatać ciasta:p

    • Bogusiu, ugniatanie ciasta to tylko 10 minut. A ile radości z własnych wypieków!

  • Jak zdejmę aparat to będzie pierwsza rzecz jaką zjem…świeżutka bułeczka z pomidorkiem i sałatą…mmm:D

    • A czemu teraz nie możesz? Nosiłam aparat, ale mogłam jeść wszystko. Jedyne co, to miałam zawsze przy sobie szczoteczkę i pastę, bo warzywa czy okruchy lubiły wchodzić w aparat.

  • Masz rację, upieczenie drożdżowych bułek, czy chleba nie jest trudne. Uwielbiam kminek 🙂

    • Dokładnie, zaryzykowałam i na własnej skórze przekonałam się, że to tak naprawdę chwila -moment.

  • Wyglądają bosko! Uwielbiam dobre pieczywo, mam do niego straszną słabość 🙂

    • Ja też! A ciepłe bułeczki z masłem…. mmmm niebo w gębie!

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Jedz warzywa i owoce codziennie, 5 razy dziennie!

Nie wiem jak Was, ale mnie zawsze przerażało nawoływanie ze szklanego ekranu do zjadania pięciu porcji owocowo-warzywnych dziennie. No bo...

Zamknij