INNE

Ugotuj mnie! – Bakłażan nadziewany mięsem mielonym, pomidorami, czosnkiem i pietruszką.

Kocham lato za moc warzyw. Na rynku różnokolorowe warzywa cieszą oko i naprawdę jest w czym wybierać. Ja zazwyczaj decyduję się na warzywa sezonowe, które są krótko dostępne u nas w kraju. Tym razem wybór padł na bakłażany. 
Uwielbiam je faszerować mięsem i warzywami. Jest to idealne danie na lekki obiad, ciepłą kolację lub spotkanie ze znajomymi. Jeśli tak jak ja lubicie nadziewane bakłażany, zapraszam na post z przepisem.
Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 200 g. mięsa mielonego
  • 1 dość duży pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 50 g. sera mozzarella – można zastąpić żółtym serem
  • sól
  • pieprz 
  • zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy do smażenia


Pierwszy etap to przygotowanie bakłażana. Myjemy warzywo pod bieżącą wodą i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką lub nożem wydrążamy część miąższu, pozostawiając ok 1/2 – 1 cm od brzegów. Wszystkie części bakłażana (wydrążone połówki i usunięty miąższ) solimy i odstawiamy na ok. 15-20 min. Po tym czasie płuczemy bakłażana i jego miąższ z soli i odkładamy na bok. Sól ma za zadanie wyciągnąć goryczkę z bakłażana. 
Teraz kolej na  farsz. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Kroimy cebulę na drobne piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i pokrojony w kostkę pomidor i miąższ bakłażana. Wszystko razem dusimy, a na koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy woda z mięsa i warzyw odparuje odstawiamy patelnię na bok. 
Włączamy piekarnik na 180 stopni i w czasie kiedy się nagrzewa przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy dno naczynia olejem i wkładamy połówki bakłażana. Warzywo wypełniamy farszem i zapiekamy w piekarniku około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy na chwilę naczynie i kładziemy na wierzch ser mozarella lub żółty (np. o ostrym smaku). Wkładamy naczynie jeszcze na 5 minut do piekarnika. W tym czasie ser się stopi i bakłażan będzie jeszcze smaczniejszy.
Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy świeżo pokrojoną natką pietruszki.Bakłażan jest przepyszny na gorąco, może być więc super pomysłem na romantyczną kolację przy winie czy lekki obiad. Polecam bakłażany, bo teraz jest na nie sezon. Warto to wykorzystać!
Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Naturalne warsztaty kosmetyczne – Robimy mydła! Gdańsk i Gdynia

Kilka dni temu pojawił się wpis z informacją o naturalnych warsztatach kosmetycznych - KLIK. Tematem wrześniowego spotkania będzie mydło.  Będziemy...

Zamknij