INNE,  PORADY

Zapiekanka makaronowa z dorszem

Dziś Wigilia! Cały rok na nią czekałam. W tym roku bardzo wyjątkowa, inna niż poprzednie. Kiedy zaświeci pierwsza gwiazdka zasiądziemy z rodziną przy stole. Będzie 12 potraw – barszcz, różne rodzaje ryb, ciasta. Ciekawa jestem jak Ty spędzasz Wigilię u siebie. Jakie potrawy królują w Twojej rodzinie. Dziś chcę Ci zaproponować potrawę niekoniecznie wigilijną ale bardzo smaczną, odżywczą i prostą w przygotowaniu. Jest to zapiekanka makaronowa z rybą, u mnie z dorszem.

Składniki:

300g makaronu  razowego
400 g dorsza ( miałam świeżą rybę z głową i ogonem, ale można wykorzystać też filety)
sok z połowy cytryny, 
150g żółtego sera,
pęczek koperku,
400 g śmietany 12%
1 łyżeczka ostrej papryki
sól himalajska do smaku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka ziół prowansalskich

Rybę ugotowałam na parze. Można też ją obsmażyć. Makaron trzeba ugotować według przepisu na opakowaniu.  Ja zawsze gotuję go z dodatkiem oliwy. Jest smaczniejszy i nie klei się. Naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą. Kiedy makaron jest gotowy odcedzamy go i przekładamy do naczynia. Rybę obrałam ze skóry i ości. Jeśli wykorzystujesz filety nie ma z tym problemu. Kawałki ryby kładziemy na makaron. Ser kroimy lub trzemy na tarce na wiórki. Koper posiekałam i wymieszałam z serem. Do śmietany dodałam sok z cytryny i przyprawy, wymieszałam i polałam rybę. Całość zapiekłam w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka jest pyszna i bardzo sycąca. Może posłużyć jako danie obiadowe lub kolacyjne. Myślę, że do zapiekanki fajnie pasowałby brokuł. Następnym razem na pewno dodam go do potrawy.

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Relacja ze świątecznej edycji warsztatów tworzenia naturalnych kosmetyków – 9.12.2016 Gdynia

Kochani! Pierwsze świąteczne spotkanie z naturalnymi kosmetykami już za nami. Wyszło świetnie! Uczestnicy dopisali, była świąteczna muzyka w tle i wiele...

Zamknij