
Zapiekanka makaronowa z dorszem
Dziś Wigilia! Cały rok na nią czekałam. W tym roku bardzo wyjątkowa, inna niż poprzednie. Kiedy zaświeci pierwsza gwiazdka zasiądziemy z rodziną przy stole. Będzie 12 potraw – barszcz, różne rodzaje ryb, ciasta. Ciekawa jestem jak Ty spędzasz Wigilię u siebie. Jakie potrawy królują w Twojej rodzinie. Dziś chcę Ci zaproponować potrawę niekoniecznie wigilijną ale bardzo smaczną, odżywczą i prostą w przygotowaniu. Jest to zapiekanka makaronowa z rybą, u mnie z dorszem.
Składniki:
300g makaronu razowego
400 g dorsza ( miałam świeżą rybę z głową i ogonem, ale można wykorzystać też filety)
sok z połowy cytryny,
150g żółtego sera,
pęczek koperku,
400 g śmietany 12%
1 łyżeczka ostrej papryki
sól himalajska do smaku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka ziół prowansalskich
Rybę ugotowałam na parze. Można też ją obsmażyć. Makaron trzeba ugotować według przepisu na opakowaniu. Ja zawsze gotuję go z dodatkiem oliwy. Jest smaczniejszy i nie klei się. Naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą. Kiedy makaron jest gotowy odcedzamy go i przekładamy do naczynia. Rybę obrałam ze skóry i ości. Jeśli wykorzystujesz filety nie ma z tym problemu. Kawałki ryby kładziemy na makaron. Ser kroimy lub trzemy na tarce na wiórki. Koper posiekałam i wymieszałam z serem. Do śmietany dodałam sok z cytryny i przyprawy, wymieszałam i polałam rybę. Całość zapiekłam w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka jest pyszna i bardzo sycąca. Może posłużyć jako danie obiadowe lub kolacyjne. Myślę, że do zapiekanki fajnie pasowałby brokuł. Następnym razem na pewno dodam go do potrawy.
