
Parówki zapiekane z serem w cieście francuskim.
Święta, święta i po świętach. Nie możemy patrzeć na jajka, ciężkostrawną kiełbasę i słodkie ciasta. Do głowy wpadł mi właśnie prosty przepis na szybki obiad lub przekąskę na wieczór ze znajomymi – parówki zapiekane z serem w cieście francuskim.
Składniki:
- Paczka ciasta francuskiego – ja kupiłam w Biedronce
- Parówki cienkie – ok. 4-5 sztuk
- Ser żółty
Przygotowanie:
Rozwijamy rulon z ciastem francuskim, kroimy ser na prostokątne plastry, rozcinamy parówki wzdłuż i kroimy na mniejsze kawałki (1 długa parówka = 6 małych kawałków). Piekarnik nagrzewamy do 190-200 st. C.
Na ciasto francuskie kładziemy kawałeczki sera oraz rozcięte parówki, odkrawamy pasek ciasta i zawijamy. Kroimy na mniejsze części i zlepiamy brzegi ciasta, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Tak przygotowane parówki w cieście kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy, aż ciasto się zarumieni – ok. 20 min
Przekąski są doskonałe zarówno na zimno jak i na ciepło. Można je podawać z sosami, lub z ketchupem.
Czas przygotowania: 10min
Czas pieczenia: 15 -20 min.
Stopień trudności: łatwe
Cena: ok. 10 zł
Porcja dla 4 osób


-
Yuppi
-
Wielki Kufer
-
-
throughTheDaythroughTheLife
-
Wielki Kufer
-
-
aSHa
-
gabusiek
-
Odyseja
-
Wielki Kufer
-
-
Rodzynka1989