
Czy sól jest zdrowa?
Kochani!
Zastanawialiście się kiedyś nad tym czy sól jest zdrowa czy nie? W wielu źródłach znajdziemy różne informacje na ten temat, jedne bardziej optymistyczne, inne mniej. A czy zastanawialiście się kiedyś ile soli spożywacie w ciągu dnia? I jakie są skutki jej nadmiaru? Zapraszam Was na kolejny artykuł z serii Jedzenie bez chemii, który napisała dla Was moja siostra – Lila (mgr inż. chemii, zwolenniczka zdrowego odżywiania)
Norma dziennego spożycia wg Światowej Organizacji Zdrowia
(WHO – World Health Organization) to 5 gramów, czyli tyle, ile zmieści się w
płaskiej łyżeczce do herbaty. Ilość ta tyczy się soli, którą dosypujemy do
przygotowywanych posiłków, jak i tej zawartej w przetworzonych produktach.
Polacy przekraczają zalecaną przez WHO ilość sodu ponad 3-krotnie!
(WHO – World Health Organization) to 5 gramów, czyli tyle, ile zmieści się w
płaskiej łyżeczce do herbaty. Ilość ta tyczy się soli, którą dosypujemy do
przygotowywanych posiłków, jak i tej zawartej w przetworzonych produktach.
Polacy przekraczają zalecaną przez WHO ilość sodu ponad 3-krotnie!
![]() |
Źródło |
Sól znalazła zastosowania jako:
–
tani i skuteczny środek konserwujący;
tani i skuteczny środek konserwujący;
–
czynnik smakotwórczy.
czynnik smakotwórczy.
Niestety nadmiar soli może przyczyniać się do rozwoju:
–
nadciśnienia tętniczego;
nadciśnienia tętniczego;
–
udaru mózgu;
udaru mózgu;
–
osteoporozy;
osteoporozy;
–
astmy;
astmy;
–
nowotworu żołądka
– zatrzymuje wodę w organiźmie
nowotworu żołądka
– zatrzymuje wodę w organiźmie
Sól z
chemicznego punktu widzenia złożona jest z kationu sodowego i anionu
chlorkowego. Jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla
organizmu wpływającym na:
chemicznego punktu widzenia złożona jest z kationu sodowego i anionu
chlorkowego. Jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla
organizmu wpływającym na:
–
równowagę kwasowo-zasadową;
równowagę kwasowo-zasadową;
–
pracę enzymów,
pracę enzymów,
–
przewodzenie impulsów nerwowych;
przewodzenie impulsów nerwowych;
–
kości i stawów.
kości i stawów.
![]() |
Źródło |
Niezbędną dla naszego organizmu ilość sodu pokryjemy przez
zdrową, dobrze zbilansowaną dietę. Przetwórstwo i produkcja żywności używa sodu
w wielu postaciach, a my spożywając przetworzone produkty coraz bardziej
przyzwyczajamy się do słonego smaku i dlatego tak łatwo dopuszczamy do
nadmiernego spożycia soli.
zdrową, dobrze zbilansowaną dietę. Przetwórstwo i produkcja żywności używa sodu
w wielu postaciach, a my spożywając przetworzone produkty coraz bardziej
przyzwyczajamy się do słonego smaku i dlatego tak łatwo dopuszczamy do
nadmiernego spożycia soli.
Pod jakimi postaciami w żywności kryje się
sód? Poniżej przedstawiam krótką listę najpopularniejszych związków
występujących w żywności:
sód? Poniżej przedstawiam krótką listę najpopularniejszych związków
występujących w żywności:
–
chlorek
sodu (sól kuchenna);
chlorek
sodu (sól kuchenna);
–
wodorowęglan sodu (proszek do pieczenia, soda
oczyszczona) – substancja spulchniająca, dodatek do żywności regulujący pH,
składnik musujących napojów w proszku i tabletek,
wodorowęglan sodu (proszek do pieczenia, soda
oczyszczona) – substancja spulchniająca, dodatek do żywności regulujący pH,
składnik musujących napojów w proszku i tabletek,
–
glutaminian sodu – substancja wzmacniająca smak
i zapach;
glutaminian sodu – substancja wzmacniająca smak
i zapach;
–
benzoesan sodu – konserwant.
benzoesan sodu – konserwant.
![]() |
Źródło |
Czy zwracacie uwagę na ilość soli w produkcie, który
zamierzacie zjeść?
zamierzacie zjeść?
Co prawda nie zawsze producenci podają ilość soli w
produkcie, ale warto zawsze spojrzeć na tabelę ze średnią wartością odżywczą.
Jeśli podana jest ilość sodu, to należy ją pomnożyć przez 2,5 i w ten o to
prosty sposób otrzymamy zawartość soli w wybranym produkcie. Sprawdziłam kilka
popularnych produktów i moja analiza wykazała, że:
produkcie, ale warto zawsze spojrzeć na tabelę ze średnią wartością odżywczą.
Jeśli podana jest ilość sodu, to należy ją pomnożyć przez 2,5 i w ten o to
prosty sposób otrzymamy zawartość soli w wybranym produkcie. Sprawdziłam kilka
popularnych produktów i moja analiza wykazała, że:
–
kostki rosołowe w 40-55% składają się z soli, po
przyrządzeniu bulionu zawartość soli wynosi ok 2,50-3,00 g w 250 ml bulionu;
kostki rosołowe w 40-55% składają się z soli, po
przyrządzeniu bulionu zawartość soli wynosi ok 2,50-3,00 g w 250 ml bulionu;
–
opakowanie (70 g) paluszków solonych zawiera
3,00 g soli;
opakowanie (70 g) paluszków solonych zawiera
3,00 g soli;
–
opakowanie (100 g) popcornu – 3,00 g;
opakowanie (100 g) popcornu – 3,00 g;
–
puszka (150 g) orzeszków ziemnych solonych –
1,90 g;
puszka (150 g) orzeszków ziemnych solonych –
1,90 g;
–
opakowanie (100 g) chipsów ziemniaczanych – 1,75
g;
opakowanie (100 g) chipsów ziemniaczanych – 1,75
g;
–
szklanka soku pomidorowego (200 ml) – 1,20 g;
szklanka soku pomidorowego (200 ml) – 1,20 g;
–
1 porcja (30 g) płatków kukurydzianych + 125 ml
mleka – 0,75 g;
1 porcja (30 g) płatków kukurydzianych + 125 ml
mleka – 0,75 g;
–
1 porcja (30 g) płatków śniadaniowych miodowych
+ 125 ml mleka – 0,50 g;
1 porcja (30 g) płatków śniadaniowych miodowych
+ 125 ml mleka – 0,50 g;
–
1 łyżka (15 g) ketchupu – 0,35 g;
1 łyżka (15 g) ketchupu – 0,35 g;
–
1 kromka chleba (30 g) – 0,25 g;
1 kromka chleba (30 g) – 0,25 g;
–
1 średni pomidor (170 g) – 0,03 g.
1 średni pomidor (170 g) – 0,03 g.
Jeśli
chcesz ograniczyć ilość sodu w diecie dobrym sposobem jest:
chcesz ograniczyć ilość sodu w diecie dobrym sposobem jest:
–
usunięcie solniczki ze stołu;
usunięcie solniczki ze stołu;
–
dodawanie soli pod koniec gotowania lub bezpośrednio przed zjedzeniem;
dodawanie soli pod koniec gotowania lub bezpośrednio przed zjedzeniem;
–
stosowanie świeżych lub suszonych ziół (wzmacniają smak oszukując tym
samym receptory smakowe);
stosowanie świeżych lub suszonych ziół (wzmacniają smak oszukując tym
samym receptory smakowe);
–
spożywanie
świeżych, zamiast przetworzonych produktów.
spożywanie
świeżych, zamiast przetworzonych produktów.
Po ok 2 miesiącach stosowania powyższych zasad będziecie nieświadomie mniej solić, a w restauracji czy u znajomych zauważać przesolenie
potraw. Ta oznaka będzie jak najbardziej słuszna, gdyż tak jak wskazałam
powyżej należy ilość spożywanej soli ograniczyć i to 3-krotnie.
potraw. Ta oznaka będzie jak najbardziej słuszna, gdyż tak jak wskazałam
powyżej należy ilość spożywanej soli ograniczyć i to 3-krotnie.
Pozdrawiam,
Liliana
Myślę, że po tym wpisie zastanowicie się dwukrotnie zanim solidnie potrząśniecie solniczką ;-). Jestem ciekawa waszych przyzwyczajeń solenia potraw. Czy z umiarem ją stosujecie czy też zupełnie nie zwracacie uwagi na jej ilość w potrawach?


-
one way or another
-
Kamila
-
ja, Kosmeonautka
-
ewlyn