Jesienne energetyczne batony pełne bakalii
Za oknem szaro i zimno. A jak taka aura wita nas za oknem od razu wzrasta ochota na coś słodkiego. Masz wybór: albo kupisz ciastka w sklepie ale będą pełne rafinowanych tłuszczów, białego cukru i pustych kalorii, albo zrobisz swoje pełne zdrowych bakalii. Mam super łatwy przepis na pyszne energetyczne batony i dziś chcę się nim z Tobą podzielić.
Z przepisu poniżej wychodzi duża miska pysznych i zdrowych energetycznych batonów.
Skladniki:
– mleko skondensowane niesłodzone w kartonie – 500 ml
– płatki owsiane górskie – 200g
– ulubione bakalie po 50g (np. żurawina, rodzynki, daktyle, figi, suszone śliwki )
– pestki dyni – 50g
– orzechy laskowe i włoskie po 50g
Jeśli masz swoje ulubione bakalie dodaj ich więcej.
Wykonanie jest banalnie proste. W garnku podgrzewamy mleko przez 5 minut do temperatury ok 37-40 stopni. Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki i wsypujemy płatki oraz suszone owoce, pestki i orzechy. Całość mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Włączamy piekarnik na 130 stopni na termoobieg. Wykładamy równomiernie masę na papier do pieczenia rozłożony na blasze. Masa powinna mieć grubość ok 2-3 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy ok 15 minut aż masa trochę ostygnie. Kroimy masę na batony o długości ok 7 cm i szerokości ok 3 cm.
Batony pełne bakalii to super przekąska w ciągu dnia, zdrowe słodycze do kawy czy dla dzieci do szkoły.
Znacie jakieś inne zdrowe przepisy na słodkości? Chętnie poznam coś nowego.