Co wiesz o… Olej kokosowy / masło kokosowe

Ostatnio pisałam o oleju z wiesiołka, więc kto jeszcze nie czytał zapraszam TU. Dziś będzie o bardzo popularnym oleju wykorzystywanym zarówno w kosmetyce jak i kuchni – oleju/maśle kokosowym.

Źródło
Palma kokosowa dostarcza jednego z najbardziej odpornych na jełczenie tłuszczów roślinnych. Olej kokosowy uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów. Palmy kokosowe są długowieczne, żyją ponad 100 lat i zasiedlają niemal wszystkie tropikalne morskie wybrzeża. Palma kwitnie przez cały rok, rodząc małe kwiaty o żółtym lub zielonkawym kolorze. Owocami palm są orzechy kokosowe, które mogą mieć wielkość dochodzącą nawet do 30 cm. Orzech kokosowy ma brązową, twardą i bardzo grubą łupinę. Pod nią znajduje się owocnia (bielmo) oraz mleczko kokosowe. 

Cenne informacje:

  • typ oleju: stały
  • postać: poniżej 25 ‚C – ścięta, białe twarde masło, powyżej 25 ‚C olej o żółtawej barwie
  • zapach i smak: charakterystyczny kokosowy zapach, słodki, egzotyczny, smak orzechów.
  • substancje aktywne: glicerydy kwasów tłuszczowych
Otrzymywanie oleju:

Olej/masło kokosowe powstaje w procesach tłoczenia na zimno świeżego wysuszonego miąższu orzechów kokosa. Zawiera około 25-35% tłuszczów. Olej występuje w postaci nierafinowwanej (jasnożółty płyn) lub odkwaszonej i wybielonej jako olej/masło rafinowane.
Skład i działanie:

  • kompozycja kwasów tłuszczowych: nasyconych: laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy; nienasyconych: oleinowy, linolowy.
  • pozytywnie działa na organizm wewnątrz jak i na zewnątrz na ciało, włosy i paznokcie.
  • wykazuje działanie kondycjonujące
  • nawilża, ogranicza transepidarmalną utratę wody
  • wygładza i rozjaśnia skórę
  • posiada właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe – wykorzystywany w kosmetykach do cery trądzikowej i łojotokowej, przy opryszczce, owrzodzeniach i egzemie 
  • wykazuje właściwości emolienmcyjne w przypadku suchej i spękanej skóry,  łuszczącej się i uszkodzonej przez promienie słoneczne
  • doskonały w przypadku skóry dojrzałej
  • do pielęgnacji włosów – olejowanie
Zastosowanie oleju:

  • mydła
  • preparaty do kąpieli
  • środki piorące
  • balsamy i kremy do opalania
  • preparatu do depilacji
  • kosmetyki do masażu
Źródło
Olejowanie włosów z wykorzystaniem oleju kokosowego

Olej kokosowy polecany jest szczególnie do pielęgnacji włosów, ze względu na dużą zawartość trójglicerydu kwasu laurynowego (aż 44-55%), który wykazuje wysokie podobieństwo do protein włosa. Olej jest w stanie dotrzeć do wnętrza włosa, ponieważ ma niską masę cząsteczkową i nierozgałęziony łańcuch węglwodorowy. Olej kokosowy chroni włosy przed utratą protein. Polecany jest szczególnie do włosów niskoporowatych do średnioporowatych ale tak naprawdę chyba na własnej skórze głosy trzeba się przekonać czy olej kokosowy będzie przynosił porządane rezultaty. Na moich włosach się nie sprawdził, ale warto było go przetestować.
Używacie oleju kokosowego w kosmetyce? Do jakich zabiegów najczęściej?
  • Jak najbardziej używam go do włosów, ciała nawet czasami rąk 🙂 jest genialny 🙂

  • Nigdy nie używałam oleju kokosowego w kosmetyce. Widziałam tylko podczas programu "Boso przez świat" W. Cejrowskiego jak używał mydła kokosowego do umycia nóg. Wtedy trochę dowiedziałam się o wytwarzaniu właśnie takiego mydła z kokosów. Nic więcej.

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Rumianek – krem do rąk i paznokci – Green Pharmacy

Krem, o którym będzie dziś mowa znalazłam w jednym z pudełek Face&Look. Czy mnie mile zaskoczył? Zapraszam na post! Krem...

Zamknij