
Makaron z sosem węgierskim
Kto nie lubi spaghetti lub
makaronu z sosem ręka do góry! Widzę, że nie zgłosił się nikt więc tym bardziej
się cieszę, bo dziś chcę Wam zaprezentować doskonały przepis na szybkie i
pyszne danie – makaron z sosem węgierskim.
makaronu z sosem ręka do góry! Widzę, że nie zgłosił się nikt więc tym bardziej
się cieszę, bo dziś chcę Wam zaprezentować doskonały przepis na szybkie i
pyszne danie – makaron z sosem węgierskim.
Składniki na 3-4 osoby
- Pół kilograma mielonego mięsa
- 2 – 3 papryki – najlepiej kolorowe – żółte,
czerwone, zielone, danie będzie wtedy wesołe - 1 duża cebula
- 300
g. pieczarek - Sos węgierski firmy Dawtona – duże opakowanie
- Makaron najlepiej rurki – paczka 400 g.
- Przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy i Soł
- Olej
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany na patelni olej
wkładamy mielone mięso i dusimy, dodajemy poszatkowaną cebulę i drobno
pokrojoną paprykę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie
nastawiamy osoloną wodę na makaron. Ja zawsze dolewam łyżkę oliwy, aby makaron
się nie skleił.
wkładamy mielone mięso i dusimy, dodajemy poszatkowaną cebulę i drobno
pokrojoną paprykę. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie
nastawiamy osoloną wodę na makaron. Ja zawsze dolewam łyżkę oliwy, aby makaron
się nie skleił.
Powracamy do mięsa – od czasu do czasu mieszamy mięso i
warzywa, a gdy papryka będzie już miękka wrzucamy pokrojone pieczarki. Grzyby
muszą być pokrojone na większe kawałki, ponieważ i tak pod wpływem ciepła nam
się skurczą.
warzywa, a gdy papryka będzie już miękka wrzucamy pokrojone pieczarki. Grzyby
muszą być pokrojone na większe kawałki, ponieważ i tak pod wpływem ciepła nam
się skurczą.
Po ok. 5 min. dolewamy sos ze słoika i wszystko razem mieszamy.
Doprawiamy do smaku – ja dodałam tylko sól, pieprz czarny i ziołowy. Można
dodać wyciśnięty czosnek, bazylię jeśli ktoś lubi.
Doprawiamy do smaku – ja dodałam tylko sól, pieprz czarny i ziołowy. Można
dodać wyciśnięty czosnek, bazylię jeśli ktoś lubi.
Chwilę podgrzewamy sos na
wolnym ogniu i czekamy aż ugotuje się makaron. Ja gotuję go zgodnie z instrukcją na
opakowaniu, ale zawsze pilnuję by był lekko twardy. Ostatnim
elementem jest rozłożenie makaronu na talerze i polanie sosem wg uznania.
wolnym ogniu i czekamy aż ugotuje się makaron. Ja gotuję go zgodnie z instrukcją na
opakowaniu, ale zawsze pilnuję by był lekko twardy. Ostatnim
elementem jest rozłożenie makaronu na talerze i polanie sosem wg uznania.
Danie będzie słodko-kwaśne i
jeśli chcemy mu nadać ostry smak należy dodać np. czosnek, więcej pieprzu czy
papryczki chilli.
jeśli chcemy mu nadać ostry smak należy dodać np. czosnek, więcej pieprzu czy
papryczki chilli.
My zajadaliśmy się tym obiadem i
nie obyło się bez dokładki!
nie obyło się bez dokładki!


-
Helka
-
Patka ;D
-
Anonimowy
-
edyta
-
B-e-a-utiful
-
BogusiaM
-
Aaliyah
-
Plotkara
-
WalkingOnAir