
Biała czekolada z figami i żurawiną
Uwielbiam czekoladę! Najbardziej wytrawną, gorzką, deserową. Ze skórką pomarańczy, chilli albo suszonymi owocami. Jednak ostatnio mam smaka na czekoladę z dzieciństwa, białą, do bólu słodką. Uszlachetniłam ją suszonymi figami i suszoną żurawiną, dzięki temu powstał kontrast i dodałam tyle suszonych owoców, aby wystawały i przepełniamy każdy kawałek tej słodkiej czekolady. W takim wydaniu jest bardziej szlachetna, mniej słodka i taka na bogato. Chcecie zobaczyć jak wyszło? Zapraszam na przepis.
Składniki:
- 500 g pełnego mleka w proszku (odtłuszczone, granulowane nie nadaje się!)
- 1 kostka masła – 200g (masło musi być dobrej jakości)
- 3/4 szklanki cukru (w zależności od smaku, można dodać mniej lub więcej)
- 1/2 szklanki świeżego mleka w płynie
- 4 suszone figi
- garść suszonej żurawiny
Do garnka wkładamy kostkę masła, cukier i wlewamy płynne mleko. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż masło się rozpuści i uzyskamy gładką masę. Następnie cały czas podgrzewając masę na małym ogniu dodajemy do mleko w proszku. Mieszamy cały czas aż uzyskamy gęstą konsystencję. Na dno formy silikonowej wrzuciłam pokrojone w paski kawałki fig i suszoną żurawinę. Przełożyłam czekoladową masę i na wierzch powtykałam resztę suszonych owoców. Całość włożyłam na noc do lodówki. Po wyjęciu czekolada ma wspaniały aromat i jest najeżona bakaliami.
Jak wam się podoba? Myślicie, że może być to dobry pomysł na własnoręcznie wykonany prezent na Gwiazdkę?

