INNE

Biała czekolada z figami i żurawiną

Uwielbiam czekoladę! Najbardziej wytrawną, gorzką, deserową. Ze skórką pomarańczy, chilli albo suszonymi owocami. Jednak ostatnio mam smaka na czekoladę z dzieciństwa, białą, do bólu słodką. Uszlachetniłam ją suszonymi figami i suszoną żurawiną, dzięki temu powstał kontrast i dodałam tyle suszonych owoców, aby wystawały i przepełniamy każdy kawałek tej słodkiej czekolady. W takim wydaniu jest bardziej szlachetna, mniej słodka i taka na bogato. Chcecie zobaczyć jak wyszło? Zapraszam na przepis.

Składniki:
  • 500 g pełnego mleka w proszku (odtłuszczone, granulowane nie nadaje się!)
  • 1 kostka masła – 200g (masło musi być dobrej jakości)
  • 3/4 szklanki cukru (w zależności od smaku, można dodać mniej lub więcej)
  • 1/2 szklanki świeżego mleka w płynie
  • 4 suszone figi
  • garść suszonej żurawiny
Do garnka wkładamy kostkę masła, cukier i wlewamy płynne mleko. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż masło się rozpuści i uzyskamy gładką masę. Następnie cały czas podgrzewając masę na małym ogniu dodajemy do mleko w proszku. Mieszamy cały czas aż uzyskamy gęstą konsystencję. Na dno formy silikonowej wrzuciłam pokrojone w paski kawałki fig i suszoną żurawinę. Przełożyłam czekoladową masę i na wierzch powtykałam resztę suszonych owoców. Całość włożyłam na noc do lodówki. Po wyjęciu czekolada ma wspaniały aromat i jest najeżona bakaliami. 
Jak wam się podoba? Myślicie, że może być to dobry pomysł na własnoręcznie wykonany prezent na Gwiazdkę?

Facebook
Przeczytaj poprzedni wpis:
Luksusowe serum odżywczo – przeciwzmarszczkowe – zrób sama! (DIY) – wideo

Z czym kojarzy ci się słowo serum? Luksusowy, drogi produkt, nie na twoją kieszeń? A gdybym powiedziała ci, że takie...

Zamknij