Olej z czarnuszki (czarnego kminku) – właściwości, zastosowanie i kosmetyki z czarnuszką

Kwiaty czarnuszki są przepięknie bladoniebieskie, czasem bywają także białe.  Jednak nie o nich będzie dzisiejszy post, a o nasionach i oleju z nich tłoczonym.

Czarnuszka siewna, inaczej zwana czarnym kminkiem to jednoroczna roślina siewna o wysokości około 40-50 cm. Kwitnie w czerwcu i lipcu, a w owocach czarnuszki ( w kształcie mieszka) znajdują się małe czarne nasionka o zapachu kamfory.

Olej z czarnuszki siewnej pozyskiwany jest tradycyjną metodą czyli tłoczony na zimno. Rozcierane w żarnach pestki są tłuste, zawierają bowiem ponad 80% tłuszczu.  Głównym składnikiem oleju z czarnuszki są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. linolowy i oleinowy, które mają korzystny wpływ na fizjologiczne procesy zachodzące w naskórku. Olej z czarnuszki ma działanie przeciwzapalne. Nigellon i tymochon zawarte w nim, to substancje czynne, które działają przeciwalergicznie i przeciwskurczowo. Istnieją dowody na to, że olej z tych malutkich ziarenek był wykorzystywany już w starożytnym Egipcie. Uważano go za złoto faraonów i wierzono, że „leczy wszystko-oprócz śmierci”. Spójrzcie na tabelę i podstawowe informacje o tym cudownym oleju:

Nazwa wg INCINigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil
Nazwa polskaolej z czarnuszki, olej z czarnuszki siewnej, olej z czarnego kminku
PochodzenieAzja Mniejsza, uprawiana w Syrii, Iraku, Egipcie, Indiach, Turcji, Europie Środkowej
Postaćrzadki olej, w kolorze od miodowego do ciemnobrązowego, wrażliwy na ciepło
Zapach, smakzapach: charakterystyczny, pieprzny, korzenny. smak: gorzki, aromatyczny
Metoda otrzymywaniatłoczenie na zimno nasion
Substancje aktywnekwasy tłuszczowe, witaminy B7 (biotyna), E, olejek eteryczny z tymochinonem oraz nigellonem, saponiny, gorycze, garbniki, białka, cukry
Funkcja w kosmetykachsubstancja aktywna i kondycjonująca
Typ olejuschnący

Olej z czarnuszki zawiera wiele witamin: A, B1, B2, C a także PP. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz ma właściwości wygładzające skórę.

Jakie jeszcze właściwości dla skóry ma olej z czarnuszki?

  • korzystnie wpływa na stan i wygląd skóry
  • działa antybakteryjnie, antywirusowo, antyseptycznie i przeciwgrzybicznie
  • hamuje nadmierną odpowiedź immunologiczną (alergie, świerzbiączka, astma)
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe
  • chroni przed wolnymi rodnikami
  • bierze udział w tworzeniu prawidłowych, nowych komórek organizmu (gojenie się ran)

Gdzie wykorzystuje się olej z czarnuszki?

  • skora problematyczna – alergia, egzema, dermatoza, zapalenie skóry, trądzik, grzybica (kremy, maści, olejki do ciała)
  • produkty do włosów
  • aromaterapia (schorzenia górnych dróg oddechowych, kaszel)
  • przemysł spożywczy
  • dla matek przy problemie z laktacją oraz u małych dzieci (kłopoty z trawieniem)
  • przemysł alkoholowy ( likiery, wódki smakowe)

Kosmetyki z czarnuszką dostępne na rynku

Na rynku dostępnych jest wiele kosmetyków z olejem z czarnego kminku lub ekstraktem z niego. Można zakupić także czysty olej i samodzielnie wykonać z jego udziałem kosmetyki. Jeśli chodzi o kupne produkty to przez ostatnie miesiące używałam trzech kosmetyków z czarnuszką ( olej do włosów Vatika, szampon Vatika i mydło. Chciałabym pokrótce je opisać i zwrócić twoja uwagę na ich zalety i wady.

 

Olej do włosów z ekstraktem z czarnuszki Vatika 200 ml

Bardzo dawno nie olejowałam włosów, bo zawsze chciałam na szybko je umyć i wysuszyć. Teraz mam więcej czasu na tego typu zabiegi i z miłą chęcią co 2-3 mycie aplikuję olej na włosy. Z Vatiki miałam kiedyś olej z kaktusem (pokazywałam go m.in tutaj) i z tego co pamiętam byłam z niego zadowolona. Teraz postawiłam na ten z czarnuszką. Jak się sprawdził? Olej jak widać na zdjęciu jest brązowy, ma intensywny kwiatowo-owocowy zapach, który zostaje na włosach po umyciu. Lubię, kiedy włosy pachną długo po myciu, więc jest to dla mnie miła niespodzianka. Plastikowa butelka jest poręczna, ale brakuje mi jakiegoś dozownika. Olej po przechyleniu butelki wylewa się niekontrolowanie co na początku generuje straty. Po kilku zastosowaniach wiem jak przekręcić butelkę, by wylać tyle oleju ile potrzeba. Olej rozcieram w dłoniach i nakładam na pasma włosów. Zostawiam na 30-60 minut i zmywam szamponem. Włosy przy regularnym stosowaniu są bardziej miękkie i fajnie błyszczą. Jestem zadowolona!

Zapewne ciekawi was skład oleju. Nie jest to czysty olej z czarnuszki, ale mieszanka olejów z ekstraktem z czarnuszki. Jest olej rzepakowy (1 miejsce w składzie), ze słodkich  migdałów ( 3 miejsce), ekstrakt z czarnuszki zajmuje miejsce 5, dalej jest jeszcze ekstrakt z czarnej porzeczki (6), olej z awokado (7), ekstrakt z amli (8), henna czyli wyciąg z lawsonii (9), oliwa z oliwek (miejsce 10). Kolejne miejsca zajmują już inne składniki, ale pominę je. Skład w moim odczuciu jest dobry.

Szampon do włosów z ekstraktem z czarnuszki Vatika 200 ml

Tego szamponu używałam do zmywania oleju z włosów. Mam wrażenie, że używając kosmetyków z jednej serii, produkty uzupełniają się i dają lepsze efekty. Szampon zaskoczył mnie kolorem – jest intensywnie szary! Pierwszy raz spotkałam się z takim kolorem szamponu. Gęsta konsystencja tworzy obfitą pianę na włosach. Szampon bardzo dobrze radzi sobie ze zmyciem oleju z pasm i wystarczy jedno mycie, by włosy były świeże. Mam włosy przetłuszczające się. Myję je co 2 dzień i tu także nie było potrzeby myć ich częściej. Zapach szamponu jest taki sam jak w przypadku oleju, a ekstrakt z czarnuszki jest gdzieś po środku składu. Dobrze mi się żyło z tym produktem, więc mogę polecić go również tobie.

Mydło w kostce z ekstraktem z czarnuszki Vatika 115 g

Mam bardzo wrażliwą skórę na dłoniach i absolutnie nie mogę myć ich mydłem w płynie. Sięgam więc po mydła w kostkach. Jako, że czarnuszka super sprawdza się w przypadku skóry alergicznej byłam pełna nadziei, że sprawdzi się także u mnie. I rzeczywiście! Mydło jest bardzo delikatne więc super sprawdza się w przypadku alergicznej skóry na dłoniach. Umyłam raz nim nawet twarz i także byłam zadowolona. Niestety mydło jest koloru czarnego i strasznie brudzi armaturę. Mydelniczkę trzeba myć za każdym razem kiedy używam mydła. Wannę i umywalkę także muszę płukać po każdym zastosowaniu. Jest to trochę uciążliwe. Mydło oprócz ekstraktu z czarnuszki ( jest po środku składu) zawiera także rumianek i ekstrakt z granatu. Zapachem nie odbiega od dwóch opisanych powyżej kosmetyków. Bardzo żałuję, że mydło tak strasznie brudzi, bo z pewnością sięgnęłabym po kolejne kostki.

Opisane powyżej kosmetyki polubiłam i polecam także tobie. A może ty znasz jakieś inne produkty z olejem z czarnuszki lub ekstraktem z tej rośliny? Podzielisz się?

(Visited 45 times, 1 visits today)