Szałwiowo-miętowy krem do stóp – DIY

Szałwiowo-miętowy krem do stóp – DIY

Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami więc warto poświęcić więcej uwagi stopom. Ja staram się dbać o stopy cały rok, ale wiem, że panuje ogólne przekonanie, że czego nie widać, o to nie trzeba dbać. Tą myśl potwierdza wiele kosmetyczek, które przeżywają prawdziwy BUM klientek na pedicure wraz z nastaniem wiosny. Dziś mam dla was przepis na krem do stóp na bazie naparu z mięty i szałwi. Krem lekki, ale odżywczy i odświeżający jak na miętę przystało. Szałwia działa antybakteryjnie i zapobiega nadmiernemu poceniu się stóp.

Zanim zaczniesz przygotowywać krem do stóp przeczytaj TEN post. Pisałam w nim jak przygotować się do wykonania kremu.

Składniki:

Faza olejowa:

– 40 g oleju z pestek winogron

– 8 g bazy emulgującej (wosk)

– 1 g alkoholu cetylowego

Faza wodna:

– 60 g naparu z szałwii i mięty

– 4 g gliceryny

Dodatkowo:

– 1 ml ( ok. 30 kropli) Wit E

– 30 kropli olejku eterycznego (polecam miętę, melisę, lawendę, zapachy cytrusowe)

– 2 g konserwantu ( zalecany)

Jak wykonać krem?

Olej, bazę emulgującą oraz alkohol cetylowy podgrzewamy na małym ogniu w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia ( temp ok. 60 stopni). Zaparzamy napar z szałwii i mięty i odstawiamy do ostygnięcia. Fazę wodną wlewamy do miski, w której będziemy miksować krem. Kiedy faza olejowa się rozpuści, odstawiamy ją na chwilę do ostygnięcia. Faza olejowa i wodna muszą mieć podobną temperaturę przed połączeniem. Wkładamy końcówkę blendera do miski z fazą wodną i powoli dodajemy fazę olejową, ciągle miksując. Po wlaniu całości miksujemy ok. 1-2 minut. Krem z początku przybierze postać mleka, potem śmietany. Po zakończeniu miksowania dodajemy witaminę E, olejki eteryczne i konserwant. Chwilę miksujemy aż składniki się połączą. Nasz krem jest gotowy! Przekładamy go do pudełka i czekamy aż stężeje.

Gdzie kupić składniki?

Ja składniki do tego kremu kupiłam na ecospa.pl i w sklepie zielarskim.

Ważne informacje:

Baza emulgująca – jest to gotowa biobaza pochodzenia roślinnego do emulsji typu O/W (olej w wodzie). Umożliwia szybkie i łatwe emulgowanie czyli połączenie się wody i oleju, bez rozwarstwiania się. Jest bardzo łagodna i sformułowana tak że naśladuje warstwę lipidową skóry.

Alkohol cetylowy – używany jest jako stabilizator oraz jako zagęszczacz emulsji tworzonej z Biobazy emulgującej. Alkohol cetylowy nadaje kremom i lotionom twardość i konsystencję. Ma za zadanie nawilżać i wygładzać skórę. Nie wysusza jak inne alkohole np. alkohol denat.

Konserwant – Eco konserwant w proszku, otrzymywany w procesie fermentacji z kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie (GMO-free), nie zawiera glutenowego białka (gluten-free), jest certyfikowany i akceptowany przez NaTrue, ECOCERT i Soil Associacion. W Stanach Zjednoczonych klasyfikowany jest jako substancja bezpieczna – GRAS (Generally Regarded As Safe).

Data ważności: bez konserwantu – tydzień-dwa, z konserwantem – ponad rok

(Visited 52 times, 1 visits today)



Facebook