Olej z pestek winogron i jego właściwości kosmetyczne

Często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele cennych dla urody składników mamy tuż pod ręką – w kuchni. Dziś chciałabym Was zapoznać z dobroczynnymi właściwościami oleju z pestek winogron. Używany do sałatek jest bogaty w witaminy i składniki niezbędne do prawidłowej pracy naszego ciała, ale zawiera także moc cennych substancji, które wpływają korzystnie na naszą skórę i włosy.
Źródło
Olej z pestek winogron (Vitis
Vinifera Oil)
Podstawowe informacje:
  • ·        
    jedna z najstarszych roślin uprawnych
  •          
    długowieczne pnącze (żyje do 100 lat) o
    zielonych liściach

  • ·        
    wydaje czerwone lub zielone owoce zbite w grona
    (winogrona)
  • ·        
    olej winogronowy otrzymywany jest na drodze
    wytłaczania nasion winorośli.
Co zawiera:
  • ·        
    kwas linolowy: 
    wzmacnia barierę naskórka, hamuje przed utratą wody, ułatwia   wchłanianie
    substancji odżywczych, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry
  • ·        
    witamina E: zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne
    za starzenie się skóry
  • ·        
    witaminy A, B6
  • ·        
    fosfolipidy: zwiększają naskórek
  • ·        
    składniki mineralne: potas, wapń
  • ·        
    karoten
Źródło

Zalety oleju z pestek winogron:

  • ·        
    regeneruje tkanki

  • ·        
    działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo

  • ·        
    przyśpiesza wzrost włosów, paznokci i zapobiega
    ich łamliwości

  • ·        
    normalizuje gruczoły łojowe (idealny dla skór
    tłustych, mieszanych, trądzikowych)

  • ·        
    zapobiega powstawaniu zaskórników

  • ·        
    zmniejsza nadmierne rogowacenie naskórka
    (kolana, łokcie, pięty)

  • ·        
    poprawia napięcie i jędrność naskórka

Źródło

Co jeszcze?

  • ·        
    bardzo dobrze się rozprowadza i całkowicie
    wchłania przez skórę

  • ·        
    nie pozostawia na skórze nieprzyjemnej tłustej
    warstwy

  • ·        
    znajduje się w preparatach do leczenia takich
    dolegliwości skórnych jak: łuszczyca, neurodermatoza, pieluszkowe zapalenie
    skóry u dzieci, odparzenia, egzemy, trądzik

  • ·        
    łagodzi skórę alergiczną i po opalaniu,
    stosowany do masażu

  • ·        
    łatwo dostępny i przystępny cenowo

Jak wykorzystać olej w kosmetykach DIY?


  • masaż odżywczy do twarzy i ciała na bazie oleju
  • delikatny peeling do twarzy (na bazie płatków owsianych i oleju z pestek winogron)
  • peeling do ciała na bazie kawy, cukru, soli z dodatkiem oleju z pestek winogron
  • olejowanie włosów
  • maska do włosów – przepis tutaj  (KLIK) lub tutaj (KLIK)
  • olejek do słabych i rozdwajających się paznokci ( wystarczy delikatnie podgrzać olej z pestek winogron z kilkoma kroplami soku z cytryny lub wcierać sam olej w skórki i paznokcie)

Macie inne sposoby na wykorzystanie oleju z pestek winogron w pielęgnacji ciała i włosów?

(Visited 263 times, 1 visits today)
  • ciekawy blog, będę zaglądać częściej

    a u mnie stylizacje dla par
    http://projektmuchaa.blogspot.com/

  • dzisiaj na wykładach miałam o nim trochę słów 😀

  • nie miłam jeszcze z winogron a miałam juz mnustwo olei!

    • A jakich olejów używałaś? Polecasz coś szczególnie?

  • Jeszcze oleju z pestek winogron nie miałam okazji stosować

    • Obecnie na rynku jest ogromny wybór olejów, warto o nich poczytać i dobrać ten najbardziej wartościowy dla skóry twarzy, ciała i dla włosów.