Czy cukier jest zdrowy?

Czy cukier jest zdrowy?
Witajcie!
Norma spożycia cukru i jego pochodnych
wynosi 50 g/doba dla przeciętnej kobiety i 70 g/doba dla przeciętnego
mężczyzny. Obrazując to i przeliczając na łyżeczki wyniosłoby to odpowiednio
dla kobiet 10, a dla mężczyzn 14 łyżeczek. Na pewno ilości te wydają się
Wam niebotyczne, bo kto tyle słodzi? Ale norma nie dotyczy tylko świadomie
dosypywanego cukru do herbaty czy kawy ale również tego, który znajduje się w
żywności przetworzonej, m.in. słodyczach i
słodkich napojach. 
Źródło
Aby utrudnić życie nam – konsumentom cukier nie zawsze
występuje pod nazwą powszechnie znaną – cukier – ale również pod nazwą słód,
syrop czy inwertyna.
Poniżej
przedstawiam przykładowe produkty i ilości cukru w nich zawarte:
  • standardowy batonik zawiera ok 4-5 łyżeczek cukru
  • 1 pasek mlecznej czekolady z zawartością 30% masy
    kakaowej zawiera ok 3 łyżeczek cukru
  • 1 pasek gorzkiej czekolady z zawartością 60% masy
    kakaowej zawiera ok 1,5 łyżeczki cukru
  • butelka (330 ml) soku marchwiowego dla dzieci zawiera
    ok 8 łyżeczek cukru
  • puszka napoju typu coca-cola zawiera ok 7 łyżeczek
    cukru
  • mała puszka napoju energetycznego zawiera ok 5
    łyżeczek cukru
  • 140 g serka homogenizowanego o smaku truskawkowym
    zawiera ok 4-5 łyżeczek cukru
  • łyżka keczupu zawiera ok 0,5 łyżeczki cukru

Dieta
bogata w cukry proste zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, próchnicy i cukrzycy.
Przyczynia się również do podwyższenia poziomu trójglicerydów i cholesterolu we
krwi, co w konsekwencji może prowadzić do chorób serca.
Najczęściej
spotykane substancje słodzące i efekty badań nad nimi:


Syrop glukozowo-fruktozowy

Naukowcy
przeprowadzili badanie na szczurach. Zwierzęta otrzymywały dietę bogatą w syrop
glukozowo-fruktozowy przez okres 6-7 miesięcy. Po eksperymencie zaobserwowano
przyrost masy ciała, wzrost stężenia trójglicerydów oraz zwiększone odkładanie
tłuszczu. Czynniki te wpływają na rozwój otyłości, dlatego też uznano, że
spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego w dużych ilościach może być głównym
czynnikiem epidemii otyłości.

Gdzie występuje? 

  • jogurty i desery owocowe
  • napoje bezalkoholowe – gazowane i niegazowane np. oranżada, cola, herbata mrożona
  • napoje izotoniczne i energetyzujące
  • soki i napoje owocowe
  • napoje alkoholowych, np. likiery
  • mleko zagęszczone
  • lody
  • dżemy, galaretki, 
  • sałatki i konserwy rybne.
  • Aspartam

    W
    innych badaniach na szczurach, którym podawano dawkę aspartamu będącą
    odpowiednikiem tej przeznaczonej dla ludzi wykazano, że aspartam powoduje,
    zależny od dawki, wzrost zachorowalności na nowotwory.

    Gdzie występuje?

    • napoje gazowane
    • napoje izotoniczne i energetyzujące
    • napoje i produkty dietetyczne
    • słodziki
    • guma do żucia
    • kawa rozpuszczalna
    • ryby w zalewie np koreczki śledziowe
    • sosy do kanapek
    • niektóre słodycze



    Acesulfam K
    W
    literaturze naukowej można znaleźć doniesienia, iż związek ten może uszkadzać
    chromosomy, a tym samym może być przyczyną zmian genetycznych.
    Jeśli zwracacie uwagę na zdrowe odżywianie i poszukujecie jedzenia bez chemii weźcie pod uwagę ilość cukru w każdym spożytym produkcie. Czytajcie dokładnie etykiety i tabele z wartościami spożywczymi. 

    Gdzie występuje?

    • napoje gazowane
    • napoje izotoniczne i energetyzujące
    • przetwory w zalewie
    • niektóre słodycze
    • niskokaloryczne artykułu spożywcze
    • guma do żucia
    Autorką tego artykułu jest moja siostra Liliana mgr inż. chemii, zwolenniczka zdrowego odżywiania.

    (Visited 91 times, 1 visits today)



    Facebook