Kieszonki z kurczaka faszerowane mozarellą, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.

Kieszonki z kurczaka faszerowane mozarellą, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.
Uwiebiam proste w wykonaniu ale efektownie wygladające dania. Wtedy przy stole wszyscy podziwiają twój wklad pracy a ty śmiejesz sie pod nosem, że nie było to tak trudne na jakie wygląda. Tak wlasnie jest z kieszonkami drobiowymi z farszem. Wygladają znakomicie a każdy zastanawia się jak danie zostalo wykonane.

Na obiad dla 4 osób potrzebujemy:
  • 4 piersi z kurczaka, najlepiej średnie i pojedyncze
  • 1,5 opakowania szynki szwarcwalskiej (do kupienia w Lidlu/ Biedronce)
  • Suszone pomidory w oleju  – ok 10-12 pomidorów
  • 2 kuke sera mozarella
  • Świezą bazylię
  • Śól
  • Pieprz
  • Olej z pomidorów suszonych
  • Naczynie żaroodporne
  • Ostry nóż
  • Deskę do krojenia
  • Miseczkę
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i wbijamy nóż w środek od szerszej strony piersi. Nóż delikatnie obracamy, aby powiększyć otwór, ale uważamy by nie przeciąć mięsa. W miseczce przygotowujemy farsz – kroimy ser mozarella w drobną kostkę, siekamy świeże listki bazylii, kroimi w drobne paseczki pomidory suszone.  Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.  Całość mieszamy i tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszonki. 
Im wiecej farszu tym lepiej. Musimy być jednak ostrożni przy nadziewaniu mięsa, by nie rozsadzić piersi. Na desce do krojenia rozkładamy po 3 plasterki szynki tak, by plasterki nachodziły na siebie. Każdą pierś zawijamy w szynkę. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy je olejem z suszonych pomidorów. Olej jest aromatyczny i piersi będą smaczniejsze.
Każdą pierś zawiniętą w szynkę układamy w naczyniu jedna obok drugiej, dość ciasno. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( ja zawsze na termoobieg ) na 30-40 minut. Szynka powinna sie przyrumienić.
Kieszonki dla pyszną alternatywą dla zwykłych piersi z kurczaka. Mięso w kieszonkach jest soczyste, aromatyczne i baardzo smaczne! Dodatkowo z racji kolorowego farszu bardzo ładnie prezentują się na talerzu. Takie danie podaję z brązowym ryżem i zestawem sałat. Przygotowywałam też kieszonki z farszem z pieczarek podsmażanych z cebulą i serem żółtym – również są pysznym i sycącym daniem. Pozostalo mi wypróbowac farszu ze szpinaku i sera pleśniowego. 
Smacznego!
(Visited 257 times, 1 visits today)


  • świetny przepis na pewno wypróbuję 🙂

  • Robiłam ostatnio Saltimbocca – kurczak z szynką parmeńską, szałwią

  • ślinka mi cieknie…. Czekam na przepis z serem pleśniowym i szpinakiem!


Facebook